Военният министър: Аз лично не бих се доверил на украинската военна промишленост

Novini.bg
share

Ремонт на двигатели в Украйна става с резервни части от други двигатели. Взимат от стар двигател части и от три или от четири правят един нов двигател. Аз лично не бих се доверил на украинската военна промишленост. Това заяви по време на изслушване военният министър Димитър Стоянов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13723

„Ако НС приеме решение да изпратим двигателите за ремонт в Украйна – да, ще ги изпратим. Но да напомня, един самолет седи готов и не знаем кога ще си го приберем. Изтекоха гаранциите, авансово беше платено – над 6 млн. евра“, информира той.

„Проблемите във военното оразование не са само в Националния военен университет „Васил Левски“. Курсантите са със особен статут – този статут никъде не е определен. В понеделник имам среща с началника на Военния университет в Търново, ще бъде определена нова работна група за работа по този въпрос. Защо толкова време вече не е определен този статут – не мога да отговоря, сега му е дошло времето“, уточни Стоянов.

На въпрос относно повишаването на заплатите и стипендиите на курсантите, министърът поясни: „Стипендиите мисля, че сега вече 100 лева. Но те не получават заплати, това трябва да е ясно. Трябва да има наредба за определяне на този статут, но се налага промяна в Закона, защото не се препраща към наредба. Търсим изчистване на проблематиката. Драстично увеличение не може да бъде осигурено като стипендия. Те имат права, които други студенти нямат – имат осигурени храна, престой, не плащат такси.“

Той посочи проблемите във висшите военни учебни заведения: „Посетете Военния университет в търново и Висшето военноморското училище във варна и направете разлика – Военноморското училище е на светлинни години от университета в Търново. Необходими са средства, но и по-силен мениджмънт в Търново. Долна Митрополия беше допълнително създадено и е по-напред от Велико Търново. Тук университетът трябва да си поеме ангажимента.“

Той информира, че в Долна Митрополия започват да обучават парамедици и пилоти на хеликоптери.

Димитър Стоянов за военната помощ за Украйна: Ще подходя консервативно, не можем да предоставим комплексите C-300

„По отношение на обучението в средните училища от ЦБО – сигурно може по-добре да бъде. По-добре е наистина бойните части да отиват при децата, да казват какво виждат като плюсове, да ги насочат към професията“, допълни още той.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13723

Водещи новини

Още новини