Депутатите приеха изменения в Закона за здравословни и безопасни условия на труд

Булфото (архив)
share

Днес заседанието на Народното събрание започна с кворум от 172 народни представители. 

Остават по-малко от два дни докато европейските ни партньори гласуват приемането ни в Шенген. А можехме вече да сме в Шенген. Това заяви депутатът Даниел Лорер в декларация от името на „Продължаваме промяната“. 

Всички ние трябва да създадем стойност и смисъл за тези, които са ни изпратили тук, нашите избиратели. България отново има шанс да завърши своята интеграция. За България е важно да стане част от Шенген, за да може да порасне. След заявките на няколко държави, последно и на Нидерландия, сякаш се изненадваме от чутото. Не ни хареса какво видяхме в обраното огледало. Те ни казаха „изпълнили сте техническите изисквания“, обаче имате проблем с корупцията и върховенството на закона. Забравихме изкуството на дипломацията, забравихме изкуството за създаване на доверие. Не можем да се сърдим, че не ни вярват, каза още Лорер. 

Николай Милков се срещна с посланика на Нидерландия у нас заради Шенген

Миналата седмица гласувахме хартиената бюлетина. В деня на окончателните промени в Изборния кодекс дойде и окончателното „не“ от Нидерландия. От ПП вярваме, че българският народ заслужава достойно място сред европейските народи, се посочва в декларацията, в която се призовават всички народни представители и институции да действат за интереса на България. Призоваваме европейските ни партньори да оценят усилията ни за опазване на държавната граница. Призоваваме Съвета на ЕС да приеме единодушно присъединяването на България в Шенген, каза още депутатът от ПП. 

В декларацията си Лорер изказаха признателност към професионализма на всички български институции, работили за постигане на нашата техническа съвместимост с Шенгенското пространство.

Лорер се обърна към народните представители като ги призова да работят върху върховенството на закона и приемането на закона за КПКОНПИ. 

В процедура по начина на водене Георги Свиленски от БСП заяви, че "Продължаваме Промяната" са били единствените, които не са подкрепили декларацията за присъединяването на България към Шенгенското пространство като са напуснали пленарната зала. И припомни, че декларацията, предложена от левицата, е била подкрепена от всички останали парламентарни групи, с изключение на "Възраждане". 

В друга процедура по начина на водене председателят на ПГ "Продължаваме Промяната" отбеляза, че когато се търсят исторически постижения за страната, това не ставало с декларации от трибуната на Народното събрание, а с действия. Той посочи, че партиите на прехода десет години са загубили времето на България с декларации. 

България изпълни всички критерии за Шенген и не заслужава да бъде унижавана и обиждана по този начин. Това коментира председателят на парламента Вежди Рашидов. 

Ние се забавляваме повече със себе си, отколкото да говорим за Шенген. 2-3 г. ние самите се самобичуваме, говорейки за корупция. От сутрин до вечер нашите медии говорят за убийства, кражби, катастрофи, за граница. 50 бежанци създават чувството, че у нас едва ли не тече. Малко е късничко. България не заслужава унижение. Изпълнихме всички критерии, но самите ние сме достатъчно виновни да популяризираме и мониторинга да го пълним с нашите си глупости. Прекалихме с медийното пространство, от сутрин до вечер това да е информацията по нашите телевизии. Преди няколко години трябваше да се обединим и да работим заедно. Прекрасно изказване направи г-н Лорер, но е късно. Следващия влак може би. Шансът го изгубихме, защото закъсняхме, отбеляза Рашидов.

От парламентарната група на ГЕРБ също излязоха с декларация относно Шенген. 

Тезата, че България не е допусната в Шенген заради хартиената бюлетина, може да бъде определена само като шарлатания и то класическа, за съжаление изключително евтина. Тази теза е обидна за цялото българско общество. Приемането на хартиената бюлетина няма нищо общо с Шенген, никога не е било поставяно като условие и най-вероятно никога няма да бъде поставено точно от Нидерландия, която преди няколко години се е отказала от машинното гласуване. Проблемът с българското членство в Шенген не би трябвало да разделя българския политическия елит, а да го обединява. Съгласен съм, че всички политически партии трябва заедно да отстояват идеята за пълна интеграция на България в ЕС, само че това не може да започва с такава груба лъжа, с отместване на реалния и сериозен проблем. Надявам се, че оттук нататък България ще започне да излиза от това блато, в което беше вкарана от група хора, част от които не знаят изобщо накъде отиват, а друга част - не знаят защо са дошли. Трябва да положим всички усилия България да покаже, че не просто има позиция, а че е в състояние да я отстоява, посочи в декларацията си Тома Биков. 

Биков обвини кабента "Петков" за разграждане образа на България в Европейския съюз, на контрола върху границата и мигрантската криза. И призова да не излизат на парламентарната трибуна като морални съдници, които казват кой е виновен и кой е невинен.

От "Продължаваме промяната" отново поискаха изслушване на служебния премиер Гълъб Донев. Искането за присъствието му в парламента е заради Шенген. От ПП искат Донев да даде отговори на въпроси, свързани с позициите на Австрия и Нидерландия срещу приемането ни в шенгенското пространство.

Зам.-председателят на парламента, който пое ръководството на заседанието, Росен Желязков уточни, че в дневния ред на извънредното заседание не е включено изслушване на служебния премиер и няма как да го поканят.

След декларациите за приемането на България в Шенгнеското пространство, депутатите приеха изменения в Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ), чиито вносител на предложението е Министерският съвет.

Промяната е свързана с работата на Държавна агенция технически операции (ДАТО) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика се посочва, че измененията ще позволят законът да не се прилага за специфичните дейности на двете агенции по осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства и с оглед на специфичните условия на труд на служителите. В законопроекта се обяснява, че особеностите на дейността на ДАТО и ДАНС не позволяват в пълен обем да бъдат изпълнявани изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. По отношение на служителите им дейностите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд ще могат да се осъществяват в най-висока степен съгласно целите на ЗЗБУТ. 

Водещи новини

Още новини