Андрей Гюров (ПП): Ако можехме да манипулираме машините, щяхме ли да сме втори на изборите?

БНТ
share

Категорично няма начин кодът и резултатите от машинното гласуване да бъдат манипулирани. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Кодът се контролира от ЦИК. Ако ние от ПП имахме достъп и можехме да го манипулираме, щяхме ли да бъдем втора политическа сила, а политическата сила на бившия министър на електронното управление да бъде шеста политическа сила? Това се говори само с цел да се хвърлят димки, за да избяга ГЕРБ от отговорност да състави правителство, заяви Гюров.

Законопроектът (за промени в Изборния кодекс – б. ред.) беше внесен от БСП, но от него не остана почти нищо, всички последващи поправки бяха внесени от ГЕРБ. Ние сме заявили много ясно, че това е един опит да бъде откраднат гласът на българските раждани с цел да продължи да се усвояват средатва и да се крадат данъците на българските граждани, посочи председателят на ПГ на ПП.

Маратонско заседание на парламента заради промените в Изборния кодекс

Той коментира и изразената от ПП и "Демократична България" готовност да съставят правителство на малцинството с втория мандат.

Два месеца след изборите нямаме никаква изразена идея от първата политическа сила как може да сформира правителство и какви ще бъдат целите на такова управление. Затова поехме инициативата, излязохоме с една много ясна позиция и гаранции за успеха на едно такова правителство на малцинството. Виждаме, че има напрежение в ГЕРБ и в БСП. Все още има време да се осъзнаят и да оттеглят своите предложения в зала. Тогава ние ще сме готови да поемем отговорността за правителството на малцинството. От другите политически сили няма никакви разговори за приоритети. Единствената друга коалиция е хартиената коалциия, която по някакъв странен начин сплотява силите на статуквото, почерта Андрей Гюров.

Ясно заявихме, че гаранциите за правителство на малцинството работят в ясен пакет. Нашата стратегия е много ясна – готови сме да поемем отговорността, а не се опитваме да прикрием политическа немощ с теми извън дневния ред на обществото като тази с "Gemcorp". Няма нито един лев изхарчени държавни средства по този меморандум с "Gemcorp", а в същото време има изнесени в чували милиони за "Хемус", има снимки на кюлчета и пачки и къща в Барселона, каза още Гюров.

По думите му ПП въплъщава надеждата на българските граждани, че има една алтернатива на управление, което да нареди страната ни сред развитите европейски страни.

Водещи новини

Още новини