От ГЕРБ обясниха как цените на горивата да паднат с 1 лв.

Novini.bg
share

Делян Добрев заяви, че ГЕРБ имат вариант на Закона за компенсиране на битовите потребители на горива - въвежда се вноска не само от "Луойл Нефтохим Бургас", а и от всички компании, преработващи руски петрол. Те ще са длъжни да правят вноска във Фонда за енергийна сигурност.

"Този механизъм не касае бюджета, това е една от силните му страни. Няма нужда от актуализация на бюджета, дори няма нужда от  правителство", изтъкна той.

Добрев обясни, че законопроектът е с цел дерогацията да не облагодетелства руските компании. "Тези 3 млрд. на година да не отиват в Швейцария, а да бъдат отстъпка за всички потребители в България", добави той.

Добрев поясни, че този закон не касае вносните горива и не събира вноски от тях. Ние смятаме, че вносните горива формират цената в България: "Ако обложим и едните, и другите, този лев, който ще компенсираме, ще се отрази в цените", посочи депутатът.

Делян Добрев (ГЕРБ): Готов съм да седна с Асен Василев и Кирил Петков и да говорим по техните 16 точки

"Рафинерията в момента работи на ишлеме. Собствениците на "Брент"-а, на барелите и собствениците на посредниците в горивото, са тези, които ще внесат тези 100 млн. в бюджета. Всички, които преработват руски нефт, са засегнати. Ние искаме да се спази принципът. Ние искаме да не печелят тези компании, а да печели българският потребител", заяви още Добрев.

Водещи новини

Още новини