В НС решават окончателно дали да изпратим военнотехническа помощ за Украйна

share

Народните представители днес трябва да гласуват окончателно ще предостави ли страната ни военнотехническа помощ за Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13453

Вчера на съвместно заседание Комисиите по външна политика и отбрана в парламента одобриха два проекта. Помощта ще включва военно оборудване и резервни части. В срок до един месец правителството трябва да внесе решение за това в Народното събрание. Военният министър Димитър Стоянов посочи, че България не може да даде тежко въоръжение.

Тази сутрин от "Възраждане" организираха протест на пл. "Народно събрание" срещу решенията за изпращане на оръжие и военна помощ.

Кой е за мир и кой е за война? Този въпрос поставиха от БСП в началото на дебата в парламента за военната помощ за Украйна.

Иван Иванов поиска пряко излъчване, но това не мина. Защо искате да скриете това решение зад тези стени, ядоса се Георги Свиленски.

Атанас Славов от ДБ припомни, че формацията е внесла предложението още в първия ден на 48 НС. Много сме закъснели да застанем до нашите съюзници от НАТО и ЕС, подчерта той.

Славов постави въпроса дали имаме достатъчно боеспособна армия, която да изпълнява ангажиментите си. По мнението му даването на военна помощ за Украйна и превъоръжаването на българската армия е естествено да бъде обвързано.

Протест на "Възраждане" пред Народното събрание срещу военната помощ за Украйна

Георг Георгиев от ГЕРБ изтъкна, че Украйна се нуждае от военна помощ чрез асортимент. Родната индустрия можела да произвежда качествена военна продукция.

Ангел Георгиев от "Възраждане" каза, че огромното мнозинство държави в света не изпраща военна помощ към Украйна. Евроатлантическата сбирщина в парламента се опитва да вкара страната в конфликта, изтъкна той. От 200 държави едва около 50 оказват военна помощ на Украйна, по мнението му.

"Възраждане" е против въвличането на страната ни в конфликта. Няма анализ за нуждите от военна помощ за Украйна. Няма как бързо да заместим предоставената помощ, смята Георгиев. Мнозинството от българския народ е против да се въвличаме в конфликта по какъвто и да е начин, смята депутатът и видя външен натиск да се даде военна помощ на Украйна.

Атанас Атанасов от ДБ се ядоса, че народният представител от "Възраждане" нарекъл колегите си сбирщина. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13453

Водещи новини

Още новини