Росен Христов: България има голям потенциал да стане сериозен производител на "зелен" водород на Балканите

getty images
share

България има голям потенциал да стане сериозен производител на "зелен" водород на Балканите. Това заяви днес служебният министър на енергетиката Росен Христов пред български журналисти в Люксембург, където участва в заседанието на своите колеги от ЕС.

По неговите думи на заседанието на Съвета на ЕС днес не са приети решения, а са обсъдени отново възможните подходи за справяне с високите цени на енергията.

Пазарът на водород в близките две десетилетия се очаква да замести пазара на газ. България поддържа предложението за общо договаряне на доставките на газ за ЕС, както и въвеждане на таван за цената на това гориво, ако ограничението засяга всички вносни количества, поясни Христов.

Енергийният министър посочи, че в областта на енергийната ефективност на сградите у нас има неизползван потенциал.

Енергийният министър: България подкрепя въвеждането на таван на цената на природния газ

Той отбеляза, че този въпрос е свързан с пестенето на енергия, което се превръща в спестяване на въглеродни емисии и отпадане на зависимостта от изкопаеми горива, включително от вноса от Русия.

Проблемът е свързан с необходимите инвестиции за придобиването на тази ефективност, поясни министърът. В България сградният фонд е по-стар и ще бъдат необходими значителни средства за превеждането на сградите в такъв формат, каза Христов.

Водещи новини

Още новини