Три варианта за Бюджет 2023 г., най-вероятно минималната работна заплата се замразява

Булфото
share

Три са вариантите за бюджет за 2023 г., стана ясно от изслушването на служебния финансов министър Росица Велкова в пленарна зала.

Най-вероятно служебният кабинет ще внесе т.нар. „удължителен закон“. По думите на Велкова, това е най-логичното, тъй като те не са легитимно излъчени от народа, нямат парламентарно представителство и съответно нямат право да нанасят промени в политиката.

Финансовият министър разкри какво е състоянието на бюджета, прогнозира и по-висока инфлация

Според направеното предложение за финансова рамка, се предвижда 6,6% дефицит и около 16 млрд. лева дълг, заложени за следващата година. Замразяване на минималната работна заплата, въпреки рекордната инфлация в страната и средно около 12% ръст на пенсиите от юли следващата година.

В изложението си Корнелия Нинова помоли министъра да представи проектите си за тревожните числа за дефицит и инфлация. „Те се разминават с нашата представа за финансите и икономиката на страната. Искаме да знаем къде ще харчите тези милиарди, след като няма и социална програма. Дали не е за онези самолети, за които времето не е точно сега? При инфлацията, която залагате и предвидения БВП от 173 милиарда лева, това не отговаря на истината. При тази инфлация, приходите трябва да са около 180-185 милиарда“, посочи тя.

"От това, което анонсира служебният кабинет и служебният министър на финансите, сме притеснени от един от вариантите за бюджет, при който се орязват социални плащания. Колкото и време да работи парламентът, в зависимост от преговорите за съставяне на правителство, какъвто и да е изходът от тези преговори, когато и да приключат, трябва да приемем бюджет за 2023 г.", каза още лидерът на левицата. 

„Бюджетът, приет от Народното събрание, е приет на дефицит. Очакваме преизпълнение на данъчно осигурителните приходи с около 250 милиона лева, от които 50  милиона от данък върху дохода на физически лица, а 200 млн. лв. - от повече социални осигуровки, основно свързано с увеличаването на заплатите“, посочи от своя страна Велкова.

Петър Ганев: Да се стремим към по-консервативен бюджет, да не се раздават пари на калпак

При това положение, тя очаква бюджетът да завърши с по-малък от планирания дефицит. В Закона за бюджета за 2022 г. е записан дефицит от 4.1% от прогнозния БВП. При повишените приходи се очаква той да спадне до 3.4% от БВП на касова основа.

Велкова отчете, че към края на септември бюджетът все още е на излишък - от близо 1 млрд. лв., но напомни, че това е обичайно до последните два месеца на годината, когато започва разплащане на извършените инвестиционни разходи и така годината ще завърши на дефицит, както е и по план.

Финансови инструменти за 660 млн. лева ще ползва бизнесът от догодина

Кирил Ананиев от ГЕРБ попита какви плащания се очакват до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на служебния министър, за 2022 г. са планирани 2,6 милиарда лева приход, които се очакват през декември. „Планираният разход е 1,3 милиарда лв. Предвижда се 1 милиард икономия, което ще доведе до подобряване на бюджетното салдо. Очакваме не по-висок разход от 100 милиона. В 2023 имаме планиран приход от 2 милиарда и 880 000 лева, които ще бъдат извършени, ако изпълним всички критерии, на 2 плащания“, обясни Велкова.

Байрам Байрам от ДПС нарече Асен Василев "финансово камикадзе".

„От всички варианти в крайна сметка ще се спрете на този, в който служебният кабинет няма да внася нов бюджет за 2023 г., а ще предложи удължаване на срока на действие на сегашния бюджет? Това означава признание, че служебният кабинет не може да измисли нещо по-добро от това в момента. Това значи, че няма да има две тарифи на ток, необлагаем минимум, ръст на минималната работна заплата. Нови осем F-16 и някъде около десет „Грипен“-и – това е в първият работен ден, първо действие на служебния кабинет. Очевидно ще повторите нашия бюджет, но това са някъде между 5 и 6 милиарда лева разходи за самолети? В кои години ги разполагате и колко пари ще платим?", запита Корнелия Нинова.

Има ли смисъл да купуваме самолети "Грипен"?

„Предвиждаме да внесем т.нар. удължителен закон. За 2023 г,. разходите за отбрана възлизат на 1,85 % от БВП. За 2024 и 2025 г – на 2% от БВП. Проектите, които визира Нинова, се разчитат в рамките на процентите като разходи за отбрана от БВП в течение на годините“, отговори Велкова.

Според Кирил Петков, продължава тенденцията за непрозрачно харчене на пари от бюджета. Той призова Велкова да ревизира негативните си прогнози.

Водещи новини

Още новини