Рашидов с емоционална реч в парламента, вдигна депутатите на крака

Булфото, архив
share

След двудневните скандали около избора на председател на парламента, Вежди Рашидов изнесе емоционална реч, с която разчуства всички народни представители.

„Никога в живота си не съм слагал пред името си никакво звание. Ще бъда откровен, защото съм прям, но не конфликтен човек. Роден съм в Димитровград. Идвам от сиропиталище в село Студен кладенец. Завършил съм Художествената гимназия и Художествената академия с отличен 6. 11 години съм преподавал в Художествената академия. Когато говорим за критерии, да излезем да си кажем и част от биографията. Академик съм на две държави, като започнете от Франция и стигнете до Москва. Няма по-голяма титла от доброто име, което човек създаде. По една случайност станах депутат. Днес се завъртя и моето име за председател на НС. Искам да благодаря на ПП, че направиха много голяма крачка. Това се иска – да работим за българския народ“, посочи той.

НА ЖИВО: Депутатите започнаха нова процедура за избор на председател на НС

„Попитаха ме дали за малко, или много време в името на това българският парламент да се сглоби, да се направят комисиите и да заработим. Имах малкото усещане, че може да жертвам част от годините си. Това не е шега. Отговорността е страшно голяма. Не можем да се шегуваме със съдбата на хората. Искам да се извиня, имали сме остри влизания с г-жа Нинова. Няколко пъти с позиция, няколко пъти не беше кавалерски. Моля ви да ми простите. Извинявайте, г-жо Нинова. До днес мре гризе съвестта, че съм допуснал да се държа така с една дама. Моля, оттук-нататък оттеглям номинацията си. В името на разума оттеглям и ви моля много: стойте ниско при хората, защото бързо ви намразват. Пожелавам ви да ви обичат. Аз съм много обичан човек от хората. Значи съм оставил нещо добро у хората. Това говори, че тези хора винаги са били близо до мен. Самият аз произхождам от тях. Същото правите и вие“, обърна се той към народните представители.

До един, всички депутати в пленарната зала се изправиха на крака и го аплодираха.

Водещи новини

Още новини