Финансовият министър разкри какво е състоянието на бюджета, прогнозира и по-висока инфлация

share

Запазват се политиките от бюджета през 2022 г. Консолидирана фискална програма е на излишък от 989 млн. лева. Това не означава, че ще завършим годината на излишък. Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова по време на брифинг, предаде репортер на Novini.bg.

Очакванията ни за Бюджет 2022г., гласуван със Закона за бюджета, са да има излишък заради добрата събираемост. В приходната част очакваме да имаме излишък от 250 млн. лева. 50 млн. лева по данъците върху доходите на физическите лица. Имаме ръст на постъпленията на НЗОК. В Митниците също е добра събираемостта, затова очакваме приходната част да бъде изпълнена на плюс, отчете тя.

Ето какво ще решава служебното правителство утре

Очакваме икономия от 1 млрд. лева в капиталовите разходи, което се дължи на постъпленията по Плана за възстановяване и устойчивос, каза още служебният финансов министър.

В Бюджет 2022г. дефицитът е 4,2% от БВП на касова основа. Очакваният дефицит в края на годината ще е 3,4% от БВП. Нашият дефицит е 4-ти, като размер от страните в ЕС. Към момента сме поели дълг от 7 млрд. лева.

Велкова допълни, че е подготвен проект на Бюджет 2023 г. с оглед на това, че сме в края на годината. Той ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.

Прогнозата за инфлация в страната за следващата година е разработена от седем институции и се очаква да е 5,3-8%.

По думите на финансовият министър на 1 януари изтичат намалените ставки на облекчения на някои стоки и се предвижда цените им да нараснат с 20%.

Водещи новини

Още новини