Искри между Атанасова и Василев след провала за избор на председател на НС

Булфото
share

Напът сме да сътворим конституционна криза и да блокираме законодателната власт. За това предупреди Десислава Атанасова от ГЕРБ, след втория неуспешен опит на депутатите да изберат председател на парламента.

"Изпълнителната власт е в президента. Съдебната във ВСС е с непопълнени квоти и изтекли мандати", допълни тя и предложи нов опит за избор на председател на НС.

Атанасова призова към повече разум.

Депутатите не успяха да изберат председател на парламента и при втория си опит

Асен Василев благодари за "леко назидателната й лекция". „Изборът на председател на Народното събрание не е норма, а закон - председател на НС. Ясно обявихме три дни преди началото на това заседание, че ще имаме кандидатура за председател. Доколкото си спомням при гласуването за Никола Минчев за председател на предишното НС гласувахте против. Съвсем нормално е опозицията да гласува против избора ви на председател. Най-нормалното нещо за първата политическа сила е да си осигури мнозинство за избиране на председател и кабинет. Да издигнеш председател с надеждата, че позицията ще го подкрепи е или наивност, или разчита на задкулисни договорки, които ние не правим. Ние не си говорим по дивани и сараи”, заяви той.

Йордан Цонев обвини Асен Василев заради "неточности в изказването му". Той призова да се подкрепи парламентарната традиция и първата политическа сила на изборите да излъчи председател на парламента.

Водещи новини

Още новини