Радев за старта на парламента: Надявам се НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност

Булфото
share

Реч на президента Румен Радев при откриването на 48-ото НС. 

"Нужен е разум и кураж за правителство, което ще поеме отговорност във време на тежки изпитания", обърна се Радев към народните представители.

 "Проявете разум и гражданска отговорност. Надявам се 48-ото НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност", каза държавният глава. 

Депутатите от 48-ото Народно събрание се заклеха

Акцентира, че пред депутатите има няколко важни задачи - бюджетът за следващата година, борбата с бедността, високите цени, ръст на престъпността, като мерките трябва да бъдат решителни и незабавни. Допълни, че при нужда служебният кабинет е готов със свой проектобюджет.

"Всички съзнаваме, че 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси, чието решаване следва да бъде от този парламент независимо колко дълго време ще съществува. Затова и парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали", заяви Румен Радев.

Той очаква и да се разгледат разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоносителите.

"Основен приоритет в работата на парламента и на правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност. Днес в тази обстановка това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет и ускоряване на модернизацията на въоръжените сили, която боксува от години. Затова и още днес служебното правителство ще внесе приетата от него програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната и проекта за вторите осем самолета", каза още Румен Радев, допълвайки, че се надява те да бъдат разгледани в ускорен порядък от депутатите.

Кой до кого ще стои в Народното събрание?

Президентът очаква и да се разгледат разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоносителите.

Водещи новини

Още новини