Стефан Янев за казуса с Митрофанова: Нарушаваме някои правила на поведение

Булфото (архив)
share

Създава се впечатление, че в този показен диалог се нарушават някои правила на поведение на държавата в отношението ѝ с дипломатите. Има държавен протокол, който се базира на отчасти и на Виенската конвенция, и на мен този разговор ми е малко странен. Така коментира председателят на "Български възход" Стефан Янев в ефира на Nova News решението на политическите партии руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да не получи покана за тържественото откриване на 48-ото Народно събрание.

Според Янев политизирането на такъв въпрос е единствено за "вътрешна употреба", което създава впечатлението, че още се намираме в предизборна кампания.

Йорданова: Посланиците на Русия и Беларус няма да бъдат поканени на откриването на 48-ото НС

На въпрос дали са възможни нови избори, той допусна, че такива може да има, ако продължи да се търсят разделителни линии.

Партиите отиват в парламента, за да взаимодействат и да водят диалог в името и интереса на българските граждани, защото техните проблеми трябва да се решават – това е инфлацията, това е цената на живота, коментира Стефан Янев.

Относно днешното предложение на ГЕРБ 48-ия парламент да бъде открит с видеообръщение на украинския президент Зеленски лидерът на "Български възход" поясни, че на този етап партията му няма позиция по темата, защото такава още не е обсъдена.

ГЕРБ предлага Зеленски да направи видеообръщение на първото заседание на 48-ото НС

По думите му "колкото по-дълъг хоризонт има едно редовно правителство, толкова по-добре", и допълни, че шансовете за съставяне на кабинет зависят от разговорите между партиите и търсенето на общи пресечни точки.

Едно правителство трябва да може да реши трите основни проблема – инфлацията, цената на живота и финансовата система, за да не се влезе в дългова спирала. Трябва да се фокусираме върху диалога на първите два мандата. При третия мандат ще са ясни какви ще са компромисите и разделителните линии, т.е. ще има по-добра основа, подчерта Янев.

По темата с военната ни авиация бившият министър на отбраната изрази мнение, че руските МиГ-ове няма как да бъдат поддържани още дълго. Според него България би трябвало да предостави руските си самолети на Украйна, но ако в замяна получи безвъзмездно една или две ескадрили.

Водещи новини

Още новини