Плевнелиев: Сделката с облигациите ще се отрази на хората и на бизнеса

Булфото
share

Президентът Росен Плевнелиев поздрави правителството и финансовия министър за успешната сделка на страната ни  еврооблигациите и заяви, че това ще се отрази и на семействата, и на бизнеса в България, защото ниските лихви по държавните облигации са предпоставка и за ниски лихви за хората и за фирмите.

Това каза държавният глава, който днес завършва двудневното си официално посещение в Германия, на брифинг след срещата си с германския президент Йоахим Гаук.

Вчера България пласира емисия облигации за 1 млрд. евро на международните финансови пазари при лихва от 4,25 процента. Плевнелиев подчерта, че България е символ на култура на стабилност и на финансова дисциплина и това се изплаща и получава подкрепа. България имаше смелостта да се обърне към най-тежкия, но и към най-истинския съдия - това са пазарите и аз поздравявам правителството,министърът на финансите за резултата, които те постигнаха, заяви президентът.

Росен Плевнелиев коментира, че лихвите на международните пазари са оценка за риска на държавата и когато имаме по-ниска оценка на риска от две трети от европейските държави, когато рискът е минимален, би следвало и финансирането за семействата и за фирмите като цяло да отрази ниската степен на риск. Правителството е дало всичко от себе си да подкрепи този процес и имаме реални резултати, сега е въпрос и на действия в системата на България, посочи президентът. Той каза, че в България имаме силен регулатор в лицето на БНБ, който с адекватните си действия работи за високата оценка и ниският риск, имаме правителство, което е фокусирано във финансовата дисциплина и това също допринася за високата степен на доверие. Президентът изрази надежда и българските банки да имат правилните проекти, които да раздвижат и чрез които да започне да се "наливат" пари в икономиката.

Плевнелиев посочи, че вижда потенциал и реализацията на нискорискови национални програми могат да бъдат генератор на растеж. Такива са програми, които подкрепят енергийната ефективност, малките и средните предприятия, публично-частните партньорства в инфраструктурни проекти. На срещата с президента на Германия Йоахим Гаук българският държавен глава каза, че е представил идеята за създаване на музей на Държавна сигурност в България като възможност за осмисляне на тоталитарното минало. Плевнелиев каза, че темата за осмислянето на тоталитарното минало и комунистическия режим за него е важна и с действията си като президент е показал, че ще се опита тя да бъде оставена в историята. Президентът Плевнелиев посочи, че идеята е да се "сложи" ДС в музей, така както беше направено със социалистическото наследство. Идеята е съвместна с министъра на външните работи Николай Младенов и за реализацията й ще се работи в следващата година и половина-две, посочи Плевнелиев. Искам милиони българи да видят какви са били методите, какво е правила ДС, как го е правила и един музей ще ни свърши прекрасна работа от тази гледна точка, коментира Плевнелиев. Той е поканил президента Гаук, който е е бил начело на комисията за разкриване на досиетата на ЩАЗИ, да присъства на откриването на музея.

Водещи новини

Още новини