Законът за горите - отново на дневен ред

share

И докато природолюбителите са в подготовка на нови протести, в НС се провежда днес поредното обществено обсъждане на спорните текстове от закона.

Миналата седмица беше постигнато известно сближаване между позициите на държавата, еколозите и местните хора, но все още няма категоричен консенсус, съобщава БНТ.

Новото предложение е земята да се изключва временно от горския фонд, а правото на строеж да се отдава чрез търг за 30 години. Така държавата ще остане собственик на терена.

Друго предложение е да се намалят високите такси за промяна на статута на горските терени, за да не се натоварват допълнително инвеститорите.

Според защитниците на Закона обаче еколозите не защитават интересите на скиорите, а се опитват да притискат за текстове, които са в интерес на техните организации.

Повод за това заключение е искането да бъдат преразгледани още 24 точки от документа, извън основните четири, върху които са концентрирани преговорите. Те отново подчертават, че ограничаването на строителството ще отблъсне инвеститорите и ще попречи на развитието на планинските райони.

Водещи новини

Още новини