Премиерът за полицаите от Бургас: Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си

Novini.bg
share

Искам да заявя, че засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазаят българо - турската граница заедно в координация. Миналта седмица Министерски съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци на оградата от южната ни граница. Това заяви премиерът Гълъб Донев преди редовното заседание на Министерски съвет. 

Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в системата за трафик на хора съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещи, които ще се включат в охраната на границата ни. При необходимост да се търси сътрудничеството и взаимодействието с европейската агенция за гранична и брегова охрана. Всички служби, чиято оосновна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейнсотите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитареб статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти, каза още премиерът. 

По думите му съдействие за възстановяване и поддържане на основни пътища, използвани от органите на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната при охраната на държаваната ни граница ще окаже и Министерство на земеделието.

Публинчна тайна е, че трафика на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния, през България, и службите трябва да бъдат информирани за това. Възлагам на МВР задачата да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, по които е известно, че се извършва нелегалният трафик на мигранти. Голяма цел, за която работим е присъединяването на Република България към шенгенското пространство. Решителните действия на правителството ще покажат и докажат на европейските ни парньори, че сме способни да противодействаме на коруппцията и сме способни да защитим границата си, която е граница и на Европейския съюз, добави Донев. 

След преследване: Автобус с мигранти блъсна патрулка в Бургас, има загинали полицаи

Причината за смъртта на полицаите от Бургас - Йордан Илиев и Атанас Градев е в нарушените граници. За да се стигне до сблъсъка между автобуса с мигранти и патрулната кола с двамата полицаи са прекрачени много граници - от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си, отбеляза още Донев. 

Премиерът Донев изказа съболезнования на семействата и близките на Йордан Илиев и Атанас Градев.

Министерски съвет започна с минута мълчание към загиналите полицаи. 

Водещи новини

Още новини