ГЕРБ: Цената на тока се увеличава сериозно заради лобистки закон на Тройната коалиция

share

Въпреки всички приложени от правителството на ГЕРБ рестрикции, които обрекоха на неуспех 95% от договорите за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), днес сме изправени пред сериозно увеличение на цената на електроенергията заради сключените договори за зелена енергия на базата на лобистки закон за ВЕИ от 2007 г. Това се казва в декларация на Парламентарната група на ГЕРБ, представена от парламентарната трибуна.

Според ГЕРБ - за обявеното днес от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 13% увеличение на цената на електроенергията българското общество трябва да знае на какво се дължи това увеличение. 8% от увеличението е благодарение на реализирани ВЕИ проекти /фотоволтаици и вятърни паркове/. 5% е за всичко останало – дългосрочни договори на американските централи, сключени от правителството на Иван Костов, квоти за въглероден диоксид и т.н. Нито държавната енергетика в лицето на НЕК, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2, нито ЕРП-тата получават и стотинка за увеличение на цените и/или печалбите, се казва в декларацията на ГЕРБ.

През юни 2007 г., 40-тото Народно събрание, с мнозинството на Тройната коалиция, приема закон, според който всеки който пожелае да построи такива централи в България, трябва да бъде присъединен и обществото да плаща в продължение на 15 до 25 години цена в десетки пъти по-висока от цената на другата електроенергия. В случая с фотоволтаиците, определената цена на базата на този закон е между 718 лв. и 823 лв. за периода 2007 – 2008 г.

Според ГЕРБ - в други държави това е било отложено до 2020г. за последните 5 години от периода – след 2015 г., когато цените на тази електроенергия ще са сравними с цените на конвенционалната енергия.

Ощетяването на обществото и бизнеса е чиста проба 100-процентов лобизъм, според ГЕРБ. Всеки от вас може сам да сравни стотина отсечени дървета за просека за лифт или влек с десетките милиарди левове с които вашия закон ощети хората, заявиха от ГЕРБ. От ГЕРБ посочиха вносителите на проектозакона:

Министър на енергетиката: Румен Овчаров
Министерски съвет: Тройна коалиция
Предложения по закона са направили депутатите:
Рамадан Аталай (ДПС)
Иван Гризанов (БСП)
Петър Симеонов (БСП)
Златко Златев (БСП)
Иван Иванов (ДСБ)
Мая Манолова (БСП)
Ариф Агуш (ДПС)
Станчо Тодоров (Атака)
Владимир Кузов (Атака)
Татяна Калканова (НДСВ)
Йордан Костадинов (НДСВ)

Водещи новини

Още новини