Регионалният министър: Смених ръководството на АПИ, защото у мен остана съмнение, че са междинна структура

Булфото (архив)
share

С цялостното си поведение и с цялата си работа, която са правили, у мен остава съменение, че не са изцяло от страната на възложителя, а са една междинна структура. Затова сменихме ръководството на АПИ. Това каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков пред журналисти. 

Освобождаването на председателя на управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура е заради липсата на концепция от страна на АПИ за зимното почистване, каза още той.

Той уточни, че под възложител разбира дуржавата, а под изпълнител - строителните фирми.  

Министърът засегна и въпроса за поръчките по ЗОП за зимно почистване на пътищата.

В първия ми работен ден поисках от колегите от АПИ да започнат да правят поръчки по ЗОП за зимно почистване, тъй като зимното почистване беше изключително игнорирано в цялата тази обстановка. Всички очакваха, че НС ще отмени крайния срок 30 септември и ще даде възможност да се удължат въпросните договори за текущи и основни ремонти и да влезне зимното почистване към тях, обясни служебният министър. 

Иво Иванов е новият председател на УС на АПИ

Той каза, че е бил информиранот колегите си от АПИ, че се готвят поръчки за следващите 3 години.

Те са били готвени, забележете, не от зимата, а от пролетта. Тоест от ръководството на АПИ към този момент изобщо не ги е интересувало зимното почистване. Най-вероятно са считали, че държавата ще бъде принудена да продължи договорите, допълни той. 

Министър Шишков коментира и темата с интерконектира с Гърция. 

Най-вероятно в тази тръба са вкарали газ, за да я изпробват като налягане на тръбата. Но това не е проблемът - дали в тръбата има или няма газ. Проблемът е в други строителни дейности, свързани с пряката експлоатация на обекта, включително и кабел, който е връзката на цялата компютърна система. Всеки ден ще ги контролираме, всеки ден ще им помагаме, за да имаме готова документация за акт 16, уточни Шишков.

Той обяви, че е оптимист, че интерконекторът ще е готов до началото на септември.

Водещи новини

Още новини