Петков обяви важно решение за газовата сигурност на България през зимата

Novini.bg
share

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за седем карго кораба с втечнен газ (LNG), които да подобрят енергийната сигурност на България. Условието за получаването на тези количества е през следващия месец служебното министерство на енергетиката да осигури енергийната инфраструктура от Гърция и Турция. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

„Ще имаме по един карго кораб с втечнен газ за октомври, ноември, декември, януари, февруари, март и април“, уточни той.

Премиерът в оставка подчерта, че договорът ще бъде подписан днес, но ще бъде оставена възможност да бъде потвърден до 19 август. „Даваме възможност на служебното правителство, ако намери по-добра оферта от тази, да приеме нея. Ако има затруднения с инфраструктурата, да няма разход за българската държава. Когато чуете критика по повод енергийното състояние на България в следващите месеци, това правителство предоставя възможност на служебното да закупи газ на цени с около 30 долара под цената на европейските пазари“, отбеляза Кирил Петков.

Кирил Петков анонсира 7 важни точки за България на последното заседание на МС

На днешното правителствено заседание е била приета и програмата за компенсации за бизнеса заради високите цени на тока. „С таван от 250 лв. По същия начин подсигурихме 633 000 небитови крайни клиенти. Те ще имат абсолютна яснота за цената на тока в следващите месеци“, посочи премиерът в оставка.

Гласувани са и още 150 млн. лв., за да продължи мярката за 25 ст. отстъпка на литър гориво.

Водещи новини

Още новини