Вицепрезидентът: Благодарение на българските дипломати България е активен участник в световните процеси

Пресцентър Президентство
share

Благодарение на професионализма и всеотдайността на българските дипломати България е не просто наблюдател, а активен участник в световните процеси. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българските дипломати по повод Деня на българската дипломатическа служба. Йотова беше официален гост на приема, организиран от Министерството на външните работи, съобщават от

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1259

„Ролята на дипломацията е още по-важна днес, когато войната се завърна в Европа. Няма перспектива свят, в който военните специалисти говорят по-силно от дипломатите. Вие сте тези, които трябва да върнете Европа на масата на преговорите. Не бива да свикваме с безумството на войната, нашите родители ни завещаха мир и просперитет, това трябва да оставим и ние на децата си“, изтъкна вицепрезидентът. Тя посочи, че България, със своето стратегическо значение и като пълноправен член на Европейския съюз, трябва да бъде в първите редици на тези, които настояват за мирни преговори.

Вицепрезидентът Йотова благодари на външния министър в оставка Теодора Генчовска и нейния екип за твърдото отстояване на българската позиция за Република Северна Македония и ги поздрави специално от името на президента Румен Радев. „На вас се падна най-трудната задача – да разрешите онова, което бяха забъркали поколения политици. Тихо, но неотстъпчиво защитихте интереса на България, въпреки трудностите, въпреки собствените позиции на някои политици. Президентската институция ви подкрепяше и заедно устояхме на натиска. Ще продължим внимателно да следим развитието на процеса“, заяви Илияна Йотова. Празникът на българската дипломатическа служба съвпадна с провеждането на първата Междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз.

В приветствието си вицепрезидентът изтъкна активната дейност на българските дипломати и подкрепата им за българските общности зад граница.

МВнР представи подписания двустранен протокол между България и Северна Македония

 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1259

Водещи новини

Още новини