Меглена Кунева иска да знае дали я подслушват

share

Меглена Кунева е подала в понеделник вечерта молба в МВР, за да се установи дали срещу нея в момента се използват специални разузнавателни средства (СРС), съобщава bTV.

Бившият еврокомисар и настоящ председател на сдружението „България на гражданите” се притеснява, че родните служби я подслушват. Кунева сподели тревогите си пред български журналисти в Брюксел, където участва във форуми като председател на борда на директорите на Европейския политически център и на член на групата на Лисабонския съвет.

"Искам да знам как властта гледа на мен, дали съм обект на СРС; ако отговорът бъде отрицателен, това ще означава, че МВР се ангажира с него - че няма заповед за прилагане на СРС", каза Кунева.

По нейните думи, ако министерството каже нещо друго, тя ще знае, че заповед за използването на СРС има. Абсолютно съм убедена в много стриктното спазване на всякакви морални и законови стандарти, ще искам да знам въз основа на какво евентуално е предприето подслушване. Ще го възприема като политическа атака, посочи Кунева.

Чувствам се защитена от това, че нещата са толкова публични и знам, че не съм направила никога нищо лошо или за което да бъда укорена, коментира тя и допълни, че няма какво да крие и нищо няма да я спре да прави това, в което вярва.

Кунева смята, че Законът за СРС трябва да бъде усъвършенстван, за да могат хората да бъдат сигурни. По думите й, вицепрезидентът Маргарита Попова е предложила хората да бъдат уведомявани по време на приложението на СРС, както и след това, или, както е в Белгия, самият мобилен оператор да уведомява клиента си, когато той прекратява договора, в какъв период и от коя служба комуникацията му е била проверявана.

"В България е "див Запад" в това отношение", коментира тя.

Водещи новини

Още новини