Драгомир Заков: Трябва ни ескадрила, иначе първите 8 изтребители ще са безсмислени

БТВ
share

Никой в НАТО не можеше да предвиди колко време ще продължи войната, но аз не очаквах да бъде кратка, защото знаех, че украинската армия няма да се предаде толкова лесно. Това сподели в интервю за "Лице в лице" по bTV министърът на отбраната Драгомир Заков.

Относно военно-техническата помощ министър Заков обясни, че посещението на украинските експерти у нас е приключило.

Изводите са, че българските военни заводи имат капацитета да ремонтират бронирана техника като танкове и бронетранспортьори, увери той.

По думите му все още в България не е достигнала такава украинска техника, тъй като е необходимо технологично време.

Министърът на отбраната: НАТО е гарантът за нашата сигурност и териториална цялост

По отношение на темата с изпращането на оръжие за Украйна министърът на отбраната обясни, че сегашното законодателство не позволява на правителството да изпрати оръжие, защото едно такова решение трябва да мине през одобрението на парламента, което по думите на Заков е "дефект", а кризата изисква "бързи решения".

Военният министър бе категоричен, че сме в състояние да пазим българското небе и за целта имаме подготвени пилоти. Отбеляза обаче, че поради липсата на някои способности трябва да се възползваме и от помощта на нашите съюзници от НАТО.

Няма пряка военна заплаха за националната ни сигурност, има обаче сериозни рискове, които трябва да бъдат добре идентифицирани. Най-големият риск би бил войната да излезе извън границите на Украйна, като НАТО работи това да не се случи. Други рискове са кибератаките, поясни министър Заков.

Той уточни още, че чл. 5 от НАТО е категоричен и ангажиментът към него е железен и изказа мнение, че Русия не би допуснала риск за националната си сигурност.

На въпрос за изтребителите F-16 министърът на отбраната заяви, че първите самолети трябва да пристигнат през първото тримесечие на 2025 г.

Заков: Все още уточняваме какви и колко самолети ще получим от САЩ

Министър Заков посочи, че България трябва да разполага с ескадрила (16 изтребители), иначе "първите 8 самолета стават безсмислени", и допълни, че за втората бройка от 8 самолета очакваме оферта от американската страна.

Относно обучението на пилотите за F-16 Заков каза, че то върви по график.

Водещи новини

Още новини