Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета закъснява и ще е безсмислена, ако включва само изброените днес от правителството мерки

Булфото
share

Процедурата по актуализацията на бюджета закъснява и ще е безсмислена, ако ще включва само изброените днес от правителството мерки. Това коментира за БТА доц. Петър Чобанов, народен представител от парламентарната група на ДПС, член на Комисията по бюджет и финанси. Поводът за коментара са представените по-рано днес от правителството антиинфлационни мерки и отражението им върху актуализацията на Бюджет 2022 г.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 154

Доц. Чобанов обясни, че досега народните представители вече е трябвало да разполагат с общата рамка за актуализацията. "Идеята на актуализацията на бюджета беше, че разписва политиките на правителството, които то мисли да провежда и за които им бе необходимо време да остойностят. Към момента нямаме идея за политиките на правителството, имаме тези слабокомпенсаторни мерки, които не са антиинфлационни, дори не антикризисни", смята финансистът. Според Чобанов крайно неясна е основната идея на актуализацията.

Освен това, ние вече предадохме на Европейската комисия (ЕК) нашите два най-важни стратегически документа, които трябваше да разпишат в себе си политиките и съответно отражението им върху бюджета, допълни депутатът. По думите му става въпрос за Националната програма за реформи и конвергентната програма. Петър Чобанов коментира, че сега очаква да се появят други политики и евентуално други реформи, които тепърва да трябва да бъдат разписани и остойностени, и изпратени за проверка към ЕК.

Доц. Чобанов обърна внимание и на неяснотите около детайлите в анонсираните мерки. Например какво ще стане с данъчния кредит, на който имат право производителите на хляб и хлебни изделия при нула процента ставка ДДС, ще могат ли да продължат да го ползват или не - попита народният представител.

Все още има неясни доста технически въпроси, свързани с мерките, смята Чобанов.

Петър Чобанов: Много съм притеснен от антикризисните мерки на управляващите

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 154

Водещи новини

Още новини