Бориславова разясни как Варна може да помогне на Украйна

БНТ
share

Да отидеш по покана на правителството на друга държава е най-добрата форма за указване на подкрепа. Това е политически сигнал къде България седи на международната карта. Това каза началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова в предаването "Панорама" по БНТ. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13429

Бориславова посочи въпросите, които са обсъдили двете страни в Украйна. 

Украйна има проблем с износа на зърно и ние можем да развием траспортния хъб във Варна. Този въпрос беше поставен и днес в Букурещ. Евакуацията на българския кораб в Черноморск. Нашите моряци ще могат да се завърнат в най-скоро време. Украинците ще могат да съдействат. Ще има съвместни опити за закупуване на газ за региона, отбеляза още тя. 

Собственикът на "Рожен": На кораба има 11 моряци

Зеленски каза, че сме приятелска държава. Това, което договорихме е необходима помощ. Ремонтирането на военна техника е мярка, която ще бъде полезна за двете страни. Вярвам, че коалиционно ще успеем да се обединим върху това предложение, уточни още Бориславова. 

Началникът на кабинета "Петков" коментира и изказването на вицепремиера Корнелия Нива за оттеглянето на БСП от управляващата коалиция, ако предоставим оръжие на Украйна. 

Гледките, които видях показват, че България трябва да бъде на страната на Украйна и да помогне с каквото може. Нека да видим как ще протече гласувнето, след това вярвам че ще намерим механизми. Имаме нужда от стабилнотс, за да се справим с всички предизвикателства, добави още тя. 

По думите и второ правителство с ГЕРБ няма как да седи на маса. 

В коалицията сме четири различни партии. Успяхме да начертаем общите моменти, за които да работим. Тук е моментът да намерим механизмите да работим по-убедително. "Продължаваме промяната" трябва да има най-тежкия принос в намирането на този баланс. Но и останалите коалиционни партньори трябва да положат усилия, допълни Бориславова. 

Според нея дарителската кампания на премиера Петков е била подкрепена от президента на Украйна. 

Не ми е известно България да изнася оръжие директно за Украйна. Дали обаче България изнася оръжие по търговкси начин, отговорът е да, каза още тя. 

Бориславова коментира и спирането на газа от Русия. 

Технически доставките на газ се плащат периодично. Първите две дъражви, които правят плащания са България и Полша и поради това, че не искаме да се подчиним на шантажа на Русия и да плащаме с чужда валута доставките бяха прекъснати. Това е опит на Путин да внесе разделение, както между европейсите държави, така и на национално ниво между обществото, обясни Лена Бориславова. 

Правителството има много ясна стратегия, не се поддаваме на опити за създаване на напрежение, готвим се за този сценарий от февруари. Следим дали на други държави ще бъдат спрени доставки и как можем взаимно да договорим по-добри условия и да разпределяме съществуващите доставки. Имаме готовност да договорим допълнителни количества, всички променливи се отчитат, с подкрепата на Европейския съюз ще намерим най-доброто решение, заяви още началникът на кабинета.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13429

Водещи новини

Още новини