Радев за сравнението на войната с Априлското въстание: Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността

Булфото (архив)
share

Между България и Испания има отлични отоншения и диалог на политическо ниво, което е много важна предпоставка за развитието на нашите отношения оттук-нататък. Поканата към български президент за първи път от 1999 г. ясно показва амбицията и на двете страни да развият своите отношения много по-интензивно. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

,,Във фокуса на нашите разговори стоеше въпросът за сигурността. Но нека да си отговорим на въпроса каква е испанската общност в Украйна и има ли такава? А ние имаме от 300 до 400 хил. българи там, които са точно в зоната на конфликта. И това се разбира от редица европейски лидери, включително и от премиера на Испания. Не се разбира обаче от някои хора в България'', допълни Радев.

Нашият залог е укрепването на нашата сигурност чрез изграждането на съвременни отбранителни способности и именно тук интересът на Испания е голям за сътрудничество в развитието на военната наука. Потенциалът й е огромен – знаете, че испанската военна промишленост е ангажирана вече с изграждането на подводници по поръчка, големи десантни кораби, дори на самолетоносачи. От своя страна България има силно развит IT сектор, а във всички съвременни военни платформи все повече преобладава софтуерът, така че възможностите за сътрудничеството са големи, посочи пред журналисти държавният глава.

,,Изпълнителната власт трябва така да реши проблема с газа, че цената за българския потребител и индустрия да бъде най-ниска. Ще се търсят решения да получим газ от другаде. Цинично е в енергийно най-бедната държава в ЕС да кажат, че ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо. Някои хора са на ръба и не могат да плащат по-скъпо'', обясни Радев.

,,Хората, които все повече виждаме на улицата, ще покажат дали правителството се справя с кризите'', категоричен беше още президентът.

Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността, заяви президентът по повод изказване на премиера Кирил Петков, че ситуацията в Украйна е подобна на Априлското въстание, и че е позорно да не помогнем в тази ситуация.

Петков в Украйна: Не може да гледаме разрушение и да кажем, че за българския интерес е най-добре да не виждаме

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Водещи новини

Още новини