Осигурени са доставки на газ, ще е по-скъп с 20%. ПП „за” изпращането на оръжия в Украйна: Позицията на Радев е позорна

Булфото
share

Кирил Петков и Асен Василев дадоха пресконференция заедно с "Продължаваме промяната" по повод спрения руски газ, позицията на Румен Радев за оръжия за Украйна и военния конфликт. Имаме различен възглед по темата за войната. 

Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" представя политическите и икономическите си виждания за случващото се днес, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

„Продължаваме промяната“ е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес - свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала България като пета колония. У нас има политически и икономически кръгове, които пряко защитават руските интереси, каза Петков.

Ще имаме ясни позиции, суверенитет и независимост, допълни премиерът.

Петков: Единствената диверсификация, която имаме, е в гаража на г-жа Арнаудова, с един джип там

Според Асен Василев спирането е едностранен акт, защото "Булгаргаз" е направило плащане. Това означава, че имаме некоректна страна и ние като изправна. 

"Като правителство очаквахме проблеми и започнахме подготовка през февруари." 

Финансовият министър заяви, че имаме трасета за газификация, а лъжата, че нямаме е било извинение последните 15 години. 

В момента, въпреки че е спрян руския газ, няма намаляване на потреблението. Газът от Гърция върви, проблем няма - и без интерконектор. 

Цената ще е с около 20% по-висока

"Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма."

Няма проблем с доставките на газ, категоричен бе Асен Василев. Имаме разговори с Гърция и Италия за доставки. Утре ще имаме разговори в Брюксел. 

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”:

„Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на година, и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса", каза още вицепремиерът.

Украйна-Русия

По темата за войната в Украйна, Василев съобщи, че руският посланик у нас - Елеонора Митрофанова, си е позволила изказвания, които не са в съответствие с поста ѝ: "Да стоим и да се преструваме, че няма агресор - не работи. Не търсим конфликт и враг, но ще отблъснем агресора!"

"В този конфликт България ще помогне на страната, която застава срещу агресора. Виждаме ясна позиция - от една страна държавите сами да определят управлението си и бъдещето си, от другата страна на този конфликт живее цялата концепция за велики сили и кръгове на влияние. България не е и няма да бъде васален придатък на която и да е държава."

Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, приключи, съобщи съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

Според него позицията на президента Румен Радев за това, че ще въоръжаваме Украйна, е позорна:

"Украйна ще победи в този конфликт. Иначе алтернативата е първо Украйна, а после целия Източен блок да стане придатък. Никой не иска война, но ние ще отвърнем.", коментира финансовият министър. 

"Ответният удар ще е от името на цяла Европа - България е част от европейското семейство", допълни Петков и разкри: 

"Продължаваме промяната" ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна още следващата седмица. 

Ако всяка държава, която е дала оръжия на Украйна, предизвикваше война, то вече щеше да има в почти цял ЕС, обяви премиерът. 

РСМ

Северна Македония в Европейския съюз е в интерес на България. Северна Македония без да си е изпълнила Договора за добросъседство не е в интерес на България. 

Водещи новини

Още новини