Кирил Петков: Правата на българите в РСМ трябва да бъдат защитени

bulphoto (архив)
share

Правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени. Това заяви пред журналисти в Битоля премиерът Кирил Петков, който взе участие в откриването на нов клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в града.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1267

Той поздрави българската общност в югозападната ни съседка и подчерта, че днешното му посещение, заедно с представители на други институции и политически партии, показва ангажираността на нашата държава. 

Кирил Петков в Битоля: Българската общност в РСМ е мостът с България

„По този въпрос не може да се играе междупартийно, трябва да играем национално. Трябва да имаме обединение, но не само в България, а обединение заедно с българите в Северна Македония. Те са мостът между двете страни и техните права трябва да бъдат защитени“, коментира премиерът.

Според премиера България има интерес Република Северна Македония един ден да бъде част от Европейския съюз, но на този етап правата на нашите сънародници там не са напълно защитени. 

„Не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели“, подчерта още Кирил Петков. Той отчете, че между България и Северна Македония има добра комуникация и призова всички институции да работят в синхрон по темата, за да има „мир и стабилност“ на Балканите. 

Заедно с Петков, в делегацията, посетила Битоля, участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от различни парламентарни групи. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1267

Водещи новини

Още новини