Румен Радев: Наш дълг е да пазим и развиваме българската гора

прессекретариата на Президентството
share

Наш дълг е да  пазим и развиваме българската гора. Тя е дар, завещан ни от предишните поколения. Това заяви президентът Румен Радев по повод президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, чието издание за 2022г. държавният глава откри в село Бързия в рамките на Седмицата на гората.

Инициативата за залесяване се реализира на различни места в страната с подкрепата на учебни заведения, неправителствени организации и доброволци два пъти годишно – пролет и есен.

"Българинът е неразривно свързан с гората. Днес показваме, че продължаваме традицията, подета още от 1925 г.“, посочи президентът.

По думите му гората е част от нашата история, бит, фолклор и традиции и оказва все по-голямо влияние върху живота и бъдещето на планетата.

Румен Радев ще даде начало на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ за 2022 г.

Румен Радев подчерта, че дължим признателност на поколенията преди нас, че са осъзнали огромната роля на гората.

„Младите хора са гарант за нейното запазване и развитие, защото те залесяват своето бъдеще и бъдещето на България“, заяви държавният глава и благодари на всички доброволци, които залесяват днес. 

В инициативата с президента се включиха студенти и преподаватели от Лесотехническия университет в София, представители на Администрацията на Президента и доброволци.

Фиданките от вида бял бор за залесяването са осигурени от Учебно-опитно горско стопанство „Петрохан” - село Бързия. 

Водещи новини

Още новини