Общинари се изпокараха заради идеята да има площад "Героите на Украйна" в София

Кадър: БНТ
share

Разгорещен спор в ефира на БНТ си спретнаха общински съветници от ГЕРБ-СДС, БСП и „Демократична България“ по повод идеята столичен площад в близост до руското посолство да носи името „Героите на Украйна“.

Веселин Калановски от "Демократична България" обясни, че в общината са се обединили да се обособи площадно пространство, което да носи името „Героите на Украйна“. „Бул. „Драган Цанков“ няма да променя името си“, увери той.

„Категорично сме против. За нас това е провокация. Срещу общинските съветници беше проявено неуважение“, обяви Иван Виделов от групата на БСП в Столична община.

Ще бъде ли руското посолство на улица “Героите на Украйна”?

„Категорично няма да приемем предложението“, заяви той. По думите му се сформира една кафява коалиция, която постъпва много некоректно.

Калановски категорично не се съгласи, че става дума за провокация. „Има провокация към свободата и към целия демократичен свят, но на агресията на Владимир Путин“, уточни представителят на "Демократична България".

„Ако софиянци не са убедени след случващото се в Буча и Мариупол, няма сила, която да ги убеди. Гласуването на предложението е утре. Освен това не България обяви Русия за свой враг. Русия включи България в своя списък на врагове. Ти какъв си, след като заставаш на страната на този, който те е нарекъл враг?“, попита Веселин Калановски.

„В момента Столична община се занимава с външна политика, което не ѝ е работа“, подчерта Виделов. Искам да кажа още, че близо 70% от българите гласуват за ненамеса в конфликта“.

„Става дума за една азиатска култура и манталитет срещу европейските ценности“, репликира го Калановски.

„Ще кажа на колегите, че първо трябва да оправим ул. „Отечество“, а не да се занимаваме с неща, които целят провокация“, призова представителя на БСП. „Приехме и подкрепихме всички помощи към бежанците от Украйна. Защо се правим на расисти и забравяме другите бежанци. Този акт цели да обиди народа“, подчерта представителят на БСП.

Борислав Бориславов от ГЕРБ-СДС се обърна към колегата си от "Демократична България" и го призова да спрат да подкрепят мнозинство, което защитава подобна политика.

„Близо до нас се води война и ние не можем да си позволим да сваляме правителство“, отговори му Калановски.

В края на разговора стана ясно още, че е предложено още градинката до метростанция метростанция „Фредерик Жолио Кюри“ да носи името на Борис Немцов.

Водещи новини

Още новини