Правителството отговори на прокуратурата: Спецправосъдието бе превърнато в удобна бухалка

Novini.bg
share

Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Това заяви началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова.

„В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване и устойчивост беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки са реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура. Още през 2010 г. България е осъдена по делото „Колеви“ от европейските институции за това, че липсват гаранции за това как функционира нашата прокуратура и как се търси нейната отчетност“, добави тя.

Прокуратурата: Управляващите искат да ни овладеят и да ни попречат да работим

Бориславова припомни, че основен приоритет на „Продължаваме промяната“ е връщането на доверието в съда и прокуратурата чрез дълбока реформа.

„Само за 100 дни вече сме на път успешно да закрием специализираните съд и прокуратура“, припомни тя и посочи, че е създаден и законопроект за реформа в КПКОНПИ.

„Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин“, добави още началникът на кабинета.

Водещи новини

Още новини