Надежда Йорданова: Няма война с прокуратурата, има правова държава

Булфото (архив)
share

Настояваме за отговорност от страна на главния прокурор за негови действия и бездействия, това не е война, а правова държава. Това заяви в интервю за БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

,,В хода на различните маневри се установяват дефицитите в нашето общество, имаме личностен и институционален проблем'', коментира Йорданова по адрес на главния прокурор Иван Гешев.

Предвид това, че този Висш съдебен съвет (ВСС) няма да отстрани Гешев, ползата за обществото е, че ще бъдат осветлени различните зависимости, сподели още тя.

Според нея в новия ВСС трябва да имаме професионалисти с опит и голям морал.

Йорданова: Много е притеснително главният прокурор да нарича предложението за отстраняването му нищо

На въпрос има ли нарушения от страна на МВР при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, тя отбеляза, че от правна гледна точка МВР има правомощия да действа при условия на неотложност, но дали са били налице такива условия, ще се произнесе съдът.

По темата със закриването на специализираното правосъдие Надежда Йорданова попита "къде са делата за корупция на високите етажи".

Къде са разследванията, къде са обвинителните актове? Големият проблем в действието на специализираното правосъдие е, че то действително се изроди, не оправда очакванията, с които беше създадено. Специализираното правосъдие беше използвано от прокуратурата най-вече за подслушвания, за задържания. По-голяма част от делата, които разглежда Специализираният съд, са по искания за мерки за неотклонение, за разрешаване за използване на СРС, обясни министър Йорданова.

Водещи новини

Още новини