Петков размаха пръст на руския посланик: Изявлението ѝ е неприемливо, ще има дипломатически отговор

Novini.bg
share

Ще има дипломатически отговор към изявлението на руския посланик. Не е приемливо чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство. Това заяви на брифинг премиерът Кирил Петков.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13609

Посланикът на Москва у нас: Българите не подкрепят антируската политика на правителството в София

Той коментира и решенията, които правителството е взело на редовното си заседание.

„Ще имаме българско предложение, с което ще се опитаме да намалим тежестта на горивата, електроенергията и газа върху европейската икономика. Случващото се в момента е функция на високите цени на енергията. Заедно с европейските партньори трябва да се справим с това. Това не е национален, а общ европейски проблем“, подчерта Кирил Петков.

Премиерът изброи какво ще включва българското предложение към Европейската комисия, което ще бъде разгледано в четвъртък.

„Закупуването на природния газ да бъде направено заедно, с всички страни-членки. ЕК да има специален отдел, който да прави всички преговори на ниво ЕС. Когато целият пазар на ЕС говори в един глас, шансът да намалим значително цената на газа е доста голям. Ще предложим и таван, до който може да се стигне на цената на газа така, че да може всички в ЕС да не плащаме спекулативни цени. В Европа цената на тока и газа са свързани. Лимитирайки разхода на цената на газа, ще намалим и цената на тока в Европа“, обясни Кирил Петков.

По думите му това ще доведе до спад на всички други цени. Премиерът отбеляза, че България ще предложи и намаляване на акциза на бензин.

„Ако се приеме, би трябвало да имаме значително намаление на цените на горивата в целия ЕС. Ще предложим и всички газохранилища в Европа да бъдат запълнени до 90% преди следващия зимен сезон, за да не се предизвика спекулативният момент, който се случи тази зима“, посочи Петков.  

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13609

Водещи новини

Още новини