Ето какво е обсъдил Кирил Петков с представителите на ЕНП

bulphoto (архив)
share

Говорителят на кабинета Лена Бориславова даде изявление пред медиите по време на разговорите на премиера Кирил Петков с представители на Европейската народна партия. По думите ѝ това се налага, тъй като срещата продължава и в момента, а не е редно медиите да стоят и да чакат до толкова късно.

Министър-председателят Кирил Петков все още разговаря с представителите на Европейската народна партия. Водещата политическа сила в Брюксел изпрати своя мисия у нас след ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и негови приближени. Представителите на ЕНП са пристигнали в МС малко след 20.30 часа.

Премиерът Петков ще разговаря с евродепутати от ЕНП

Те са тук по покана на премиера Кирил Петков, който след посещението си в Гърция ги прие в сградата на Министерски съвет, за да ги запознае с политиката на правителството по посока на нулева толерантност на корупцията и за утвърждаване върховенството на правото.

„Бяха изложени факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и подозрителните кредити, раздавани от Българската банка за развитие. Премиерът разказа и за ситуацията с язовирите и строежа им от фирми без строителни разрешения, за ситуацията с развитието на АМ „Хемус” и с поддръжка на републиканската пътна мрежа на стойност на 5 млрд. общо усвоени средства, за които няма проведени обществени поръчки или спазване на процедурите по т.на ин хаус възлагане”, заяви Бирославова.

„И двете страни в разговорите подчертаха високото доверие в европейската прокуратура и делегираните прокурори у нас“, каза Бориславова.

„Колегите от Европа много ясно заявяват, че са тук на неутрална мисия да установят факти и обстоятелства“, добави тя.

Предвижданите законодателни промени включват създаване на администрация на европрокуратурата у нас, зачисляване на полицаи и следователи към тях, които да могат да провеждат разследвания на територията на страната, стана ясно още от думите ѝ.

Бориславова категорично отрече да е бил налаган политически натиск върху разследването.

На въпрос дали показанията на Кирил Петков по разследването са изтекли онлайн, Бориславова коментира, че не би се изненадала. „Аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро прокуратурата. Те имат копието на цялата преписка и това изтича след като те са се запознали с нея“, каза Бориславова.

Представителите на ЕНП преди това са разговаряли с главния прокурор Иван Гешев.

 

Водещи новини

Още новини