Петков: Българският данъкоплатец е платил над половин милиард лв. за тишината на прокуратурата

Bulphoto, архив
share

Българският данъкоплатец е платил над половин милиард лв. за тишината на прокуратурата. Това заяви пред журналисти премиерът Кирил Петков.

Всичко по темата:
Арестът на Бойко Борисов 229

Според него е умопомрачаващо, че българската прокуратура не е образувала досъдебно производство по твърденията на Васил Божков, че е подкупвал високопоставени длъжностни лица.

„Даже да не каже: „дайте да направим един „Скайп“ разговор и да попитаме този човек“. Има го в закона. Как е възможно, въпреки че го има в закона? Ако човек иска да не направи нещо, съм сигурен, че ще изкара от 100 кладенци вода. Ако някой иска да направи това нещо, съм сигурен, че може да го направи още утре. Особено защото Божков реално иска да даде информация. Това е невероятно“, коментира министър-председателят.

Лена Бориславова: Прокуратурата удобно пропусна внесени от Васил Божков данни

Той подчерта, че не става въпрос за малка сума пари.

„Това е ощетяване на бюджета с 550 млн. лв. Това означава, че българският данъкоплатец е платил за тази тишина на прокуратурата над половин милиард. Ако половин милиард от нашите пари са изтекли заради готовността на някакви хора да приемат подкуп от 60 милиона в кеш? Ако всичко това се окаже вярно, и да нямаме дори желание да направим досъдебно производство? Да не се разпитат партньорите на Божков, да не се разпитат секретарките във финансовото министерство. Просто си затваряме очите. Ако говорим за окупирана институция, която не си върши работата, този случай го направи очевадно“, подчерта Кирил Петков.

Премиерът коментира и намерения в гаража на пиарката на Борисов джип на „Аркад“.

„Руската тръба се построява за 3 години. Изведнъж остават едни джипове. Единият просто е останал безплатен при мъжа или при самата пиарка. Няколко джипа са оставени в екоминистерството. Един даже е оставен в Министерство на енергетиката. Кой раздава джипове – толкова скъпи автомобили, просто така? Много натовски настроена партия, обаче някак си работи с руски проекти. Дава 3 милиарда от нашите пари за руски проекти и тези джипове, които просто така са оставени за ползване на един добри хора, които явно са им помагали за реализацията. Няма безплатен обяд. Някой ги е дал тези джипове за нещо. Никой не е луд, за да си мисли, че тези джипове са ги забравили“, посочи той.

Според Кирил Петков всички джипове трябва да се върнат.

„Когато е даден безплатен подарък, той обикновено е прекалено скъп. Като данъкоплатци, най-вероятно всички ние сме платили ужасно много за тези джипове и струват много пъти повече на българския данъкоплатец, отколкото стойността им. Ужасно е, че някои хора ги карат и в момента“, добави той.

Премиерът обясни и за какво е бил разпитван.

Премиерът разкри за какво е бил разпитван

„Има нов доклад от Министерство на финансите, който анализира как са се давали и одитирали евросредствата, за които министърът на финансите е отговарял. Става ясно, че огромен процент от евросредствата под негово ръководство, в някои райони говорим за над 90%, има само един допуснат участник. Ако това не е очевадна манипулация или липса на контрол, не знам какво е“, каза той.

Според Петков именно този доклад доказва, че е имало нередности по времето, в което Владислав Горанов е ръководел Министерство на финансите.

Всичко по темата:
Арестът на Бойко Борисов 229

Водещи новини

Още новини