Меглена Кунева иска от Плевнелиев промени в изборния кодекс

share

В писмо до президента Росен Плевнелиев лидерът на бъдещата партия „България на гражданите" Меглена Кунева призовава държавния глава да инициира промени в Изборния кодекс.

Кунева му припомня, че е поел ангажимент за провеждането на честен изборен процес.

За съжаление, пише Кунева, през последните години вместо да се разрешават проблемите в организацията на изборите в България, те стават все по-сериозни, а парламентът не предлага смели решения, които да ги адресират.

Проведените през 2011 г. избори бяха свързани с най-много нарушения, фалшификации и репресии срещу политически опоненти, отразени и в доклади на Европейската комисия, ОССЕ и Държавния департамент на САЩ.

Меглена Кунева изпраща на Плевнелиев предложенията на сдружението за промени в Изборния кодекс:

- Постепенно изчистване на избирателните списъци, чрез незадължителна активна регистрация, от т. нар. „мъртви души", които според оценки на експерти надвишават милион и двеста хиляди избиратели. Това е бройка, която практически може да реши коя да е управляващата партия в България;

- Избор на нова постоянна, независима и експертна ЦИК по предложение на държавния глава. Време е почтеността, компетентността и професионализма на членовете на тази най-важна за изборите комисия да бъдат гарантирани през прозрачен регламент за номиниране и избиране;

- Въвеждане на електронно гласуване, което да увеличи избирателната активност и да направи изборния процес достъпен за младите и активните хора на България, за много наши сънародници в чужбина, както и за хората в неравностойно положение;

- Ново разпределение на броя мандати спрямо последното преброяване;

- Въвеждане на забрана за използване на публична (държавна или общинска) администрация. Сгради, оборудване, консумативи - държавна или общинска собственост, използвана за административна работа, както и труда на служителите от публичните институции в работно време за целите на предизборни кампании да се забрани;
Равнопоставеност между независимите и партийните кандидати - така ще се даде реална възможност да има мажоритарен избор в България. Сега Изборният кодекс предвижда различен режим за регистрация, набиране на подписи, стартиране на набирането на средства за кампанията;

- Повече публичност и отчетност по отношение на финансирането на предизборни кампании - да се въведе кратък срок за подаване на данните в регистъра за финансирането на кампанията, поддържан от Сметната палата - не по-късно от 2 дни след получаването на всяко дарение. Да се въведе задължение декларациите за източниците на финансиране и разходите, направени в предизборната кампания от кандидати за общински съветници или кметове, да се публикуват в публичния регистър на Сметната палата.

В същото време Меглена Кунева коментира и заявеното от управляващото мнозинство за промени в Изборния и Наказателния кодекс, свързани с използването на специални разузнавателни средства за разследване на престъпления при провеждане на изборите, което е една от препоръките на ОССЕ.

Кунева обаче припомня на президента, че председателят на предизборния щаб на управляващата партия е и министър на вътрешните работи. Остават основателни съмнения, че се цели подслушването по време на изборни кампании да бъде узаконено.

На последните избори бяха нарушени човешки и конституционни права на участници в надпреварата. Сега, под прикритието на препоръките на ОССЕ, ще бъде регламентирано подслушването, изтъква още бившият ни еврокомисар.

Сега възниква въпросът кой ще бъде гарант за спазването на правата на тези, които избират и ще бъдат избирани.

Крайно време е, пет години след приемането ни в Европейския съюз, гласът на хората в България да се чува, а не да се купува, завършва писмото си Меглена Кунева.

Водещи новини

Още новини