До 20 ч. в петък МВР трябва да информира прокурор за Бойко Борисов. Кьовеши била уведомена?

Булфото (архив)
share

До 20 часа в петък МВР трябва да внесе протокола от обиска на Бойко Борисов при прокурор  - или европейски, или български. Това обясниха изключително компетентни български юристи.

Всичко по темата:
Арестът на Бойко Борисов 229

След това обвинителят трябва да го внесе в съда - Софийски градски, Районен съд или извън столицата. Ако прокурорът е от европейската прокуратура, компетентен е специализираният съд, съобщава 24 часа. 

Бойко Борисов е задържан при операция в Банкя

Обяснението за обиска и задържането на бившия премиер е по "неотложност". Подобна мярка се предприема, когато има опасност обектът на проверката да  унищожи или укрие доказателства. Само тогава може предварително да не се уведоми прокуратурата.

От изявлението на говорителката на българското обвинение Сийка Милева не става ясно дали тази институция разполага с информация за ситуацията с лидера на ГЕРБ.

Според юристи МВР превръща изключението в правило. Първо задържат Бойко Борисов и после ще доказват дали са постъпили законно.

Ето как извеждат Бойко Борисов от дома му в Банкя

Хората на Бойко Рашков са направили "административно задържане" по закона за МВР, който им позволява 24 часа арест без повдигане на обвинения.

Все още няма източник, който да потвърди или отрече, че ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която до преди часове бе в България, е била запозната с намеренията за задържането на Бойко Борисов и останалите. Главният прокурор Иван Гешев, който имаше официална среща и снимка с нея, също запази мълчание по  време на изненадващата операция на МВР след 20 часа в четвъртък.

Всичко по темата:
Арестът на Бойко Борисов 229

Водещи новини

Още новини