Петков: България вече е готова да поеме максимално голям брой бежанци от Украйна

share

Министър-председателят Кирил Петков увери, че страната ни вече е готова да поеме максимално голям брой бежанци от Украйна, след като инспектира граничните пунктове с Румъния при Русе.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

,,Вече държим процеса под контрол – от влизането до настаняването на бежанците, всичко оттук-нататък ще бъде проследимо и на една обща база от данни. Вагоните са оборудвани, има работещи компютри, принтери и хора, които са готови да регистрират. Имаме реална работеща система'', обясни пред журналисти премиерът.

Кирил Петков ще посети граничните пунктове в Русе и Дуранкулак

България е една европейска граница, готова да поеме голям брой хора от Украйна, не са само палатки – имаме хора, Червен кръст, пожарна безопасност... всичко това е координирано, подчерта Петков.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова посочи от своя страна, че България е една от първите държави в ЕС, която вече успява да издава статут за временна закрила, тъй като разполага с всички необходими неща.

На въпрос относно разговора с вицепрезидента на САЩ Камала Харис Петков отбеляза, че тя е благодарила на България, задето страната ни е говорила в един глас с ЕС, както и че продължаваме да бъдем предвидим партньор на НАТО.

Какво обсъди Кирил Петков с американския вицепрезидент?

Премиерът допълни, че България не може да взима самостоятелно решение, защото "България е НАТО, България е ЕС".

Трябва да говорим в един глас. Да, можем да имаме дебати по някои въпроси, но накрая излизаме с един общ глас, посочи той.

Кирил Петков бе категоричен, че не е възможно на този етап МиГ-овете ни да бъдат ремонтирани в Русия, а ще се търсят други варианти.

Тагарев: НАТО да поеме защитата на въздушното пространство на България

Ще мислим какво да правим, за да може българското небе да има достатъчна закрила, добави министър-председателят.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

Водещи новини

Още новини