Василев: Очакваме стотици хиляди бежанци

Novini.bg
share

До момента в България има около 30 000 бежанци, но се готвим да посрещнем стотици хиляди като гледаме какво става по границите. Това заяви вицепремиерът Асен Василев на брифинг в Министерски съвет.

"Гориво не се закупува, има достатъчно. Ако говорим за пшеница, в България в момента има около 3 милиона тона пшеница, около 300 000 от тях са в резерва. Одобрихме закупуването на 1 милион и 100 000 тона. В момента имаме складови бази за 14 милиона тона пшеница. Даже и новата реколта спокойно може да бъде прибрана. Решението е взето. Парите са отпуснати. Може да се пристъпи към изкупване на пшеница, която е не само за хляб, а и за фураж. Има отпуснати пари за слънчоглед и царевица така, че да се подсигурят и фуражите за животновъдството така, че да нямаме недостиг. Правителството работи на пазарен принцип. Не правим с пшеницата това, което Унгария направи", каза още той. 

За олиото той коментира: "Много е важно да се каже, че до нас достига информация, че има опити за картелизиране и спекулиране с цените, като се задържат количества на склад. Всичко, което се случва в момента е изкуствена спекула".

"Правителството е в постоянен контакт с Държавния резерв от началото на енергийната криза за наличните количества. Следят се така, че да няма кризи. Количествата, които се съхраняват, се увеличават. Имаме и почти ежедневен контакт с представителите на „Лукойл“, за да сме сигурни, че има достатъчно количества и непрекъснати доставки на горива", каза началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

“Възраждане” заподозряха липси в Държавния резерв, искат проверки

Правителството е приело за три месеца да бъде предоставена помощ до 40 лв. на ден за украинците. Целта на мярката е да даде начален старт на бежанците. По думите на Бориславова мярката ще помогне и на българския туристически сектор. Парите ще бъдат разпределяни на хотели и други места за настаняване.

„България се присъединява към европейската закрила и подкрепа под формата на стартиране на мерките по европейската директива за временна закрила, която ще позволи ускорено включване на украинските граждани в пазара на труда в Европа, включително в България. Създаване на подходящи условия за тях така, че да се избегне хуманитарна криза на територията на нашата страна и да се позволи ефективна интеграция на тези граждани в обществото ни така, че те да не са зависими единствено и само от помощи от бюджета“, обясни тя.

КНСБ набира дарения в помощ на пострадалите в Украйна

Министърът на електронното управление ще трябва да изгради технологична възможност за електронна идентификация чрез мобилно устройство в рамките на тази година.

„Това е допълнителна възможност за отдалечено идентифициране на потребители и успоредно прилагана с процедурата, по която тече обжалване, и се провежда от МВР“, каза Бориславова.

Били са обсъдени и цените на олиото. Държавата е осигурила и достатъчно налично зърно, за да се осигури хляб на масата на българина, независимо от международната ситуация. Според Бориславова скока в цената на олиото не може да се обясни с липса на суровини и наличности. Това също е била сред темите, които министрите са обсъдили.

Нинова: 5 лева за литър олио е спекула, спекулантите ще срещнат силата на държавата

Тя заяви още, че България няма да изпраща изтребители към Украйна.

Водещи новини

Още новини