Политологът Любомир Стефанов за раздорите в коалицията и сантиментите към Русия

Novini.bg/ Булфото
share

В правомощията на премиера е да формира политиката на правителството. Аргументите на Кирил Петков бяха категорични - имало е надценяване и грешно използване на терминология по време на криза. Това заяви в интервю за Novini.bg политологът Любомир Стефанов. 

"Петков даде безкрайно ясен знак - България не може да има полвинчато, уклончиво и безгръбначно поведение. Нашето поведение е това на Европейския съюз и НАТО. Другите, които си позволяват нюанси по темата изпадат в безпомощно състояние", допълни той. 

Стефан Янев е от квотата на "Продължаваме промяната" и ще бъде оттеглен като такъв, няма претенции и в коалицията. Това е добра новина за външната ни политика - най-после ще изглеждаме адекватни и като членки на ЕС, каза Стефанов. 

Петков: Ще поискам оставката на Стефан Янев, не може да ползва думичката "операция" вместо "война"

"Възможно е някои субекти а се почувстват обидени и накърнени заради русофилската си позиция, но трябва да си дават ясна сметка, че в момента няма място за сантимент", коментира политологът и допълни:

"Първо трябва да се отстоява българският национален интерес, а след това сантименти, -фили и -фоби."

"Президентът трябва да подпомага правителството по отношение на външнополитическото мнение на страната за руската инвазия в Украйна. Лични мнения в момента категорично не трябва да има", разкри експертът.

По материала работиха Радина Лазарова и Галя Георгиева

Водещи новини

Още новини