Стефан Янев: Путин не е затворил вратата на дипломацията

bulphoto (архив)
share

Нарочно не говорим с войнствена реторика – неслучайно цитирам Путин, който каза, че това е „специална операция“. По този начин нито НАТО, нито Владимир Путин затварят вратата за дипломация. Това заяви пред журналисти военният министър ген. Стефан Янев след закритото заседание на парламента след инвазията на Русия в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

Той подчерта, че става дума за „сериозен въоръжен конфликт“, който България осъжда, но „винаги след жертвите има дипломацията“.

Путин за операцията в Украйна: Слагаме край на геноцида срещу народа в ДНР и ЛНР

„Имаме сериозен въоръжен конфликт. Знаете поведението на НАТО, декларациите на Генералния секретар, на страните членки, тази вечер предстои съвет в Европейския съюз. Тази вечер ще участвам във видеоконферентна връзка между група министри на отбраната. Ние сме постоянно в контакт. Обединени в нашето единство, в сплотеността, в демонстрация на нашият отбранителен потенциал, така че страни членки на НАТО да не бъдат засегнати в конфликта“, заяви министър Янев.

„Разбира се, осъждаме всичко това, което се случва на територията на Украйна. Нарочно не говорим с войнствена реторика – неслучайно цитирах президента Путин, който каза, че това е специална операция, тъй като по този начин нито НАТО, нито президентът Путин затварят напълно вратата за дипломация. В един момент активните действия ще свършат, отново ще има нужда от дипломация и в този смисъл трябва да бъдат отворени тези канали, така че да се омиротвори ситуацията тогава, когато това е възможно“, добави министърът на отбраната.

По думите му пряка за плаха за страната ни от военен конфликт няма, но рисковете от икономически и социални мерки винаги съществуват.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

Водещи новини

Още новини