Д-р Хасан Адемов: Швейцарското правило в България не работи в полза на пенсионерите

bulphoto (архив)
share

“Искам да предизвикам дискусия по какъв начин да се промени швейцарското правило, защото то на практика не работи”. Това заяви пред bTV Radio бившият социален министър и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов.

“Пенсионерите са тези, които потребяват на практика от малката потребителска кошница. И да осъвременяваме техните пенсии с инфлацията от голямата потребителска кошница според мен е леко недоразумение. Още повече, че ръстът на осигурителния доход през последните 10 години е 2 пъти, докато инфлацията се задържа, говоря за хармонизирания индекс на потребителските цени, се задържа на нивата около 2 до 3%. Швейцарското правило в България не работи в полза на пенсионерите”, допълни той.

До три добавки ще получат пенсионерите през месец феврвуари

“Притеснителното в публичната дискусия е, че премиерът непрекъснато заявява, че няма да има пенсия под линията на бедност. Нещо, което трябва да се случи с много голям финансов ресурс. Той заявява, че тези които са с пенсия под линията на бедност, която е 413 лв. за тази година, ще получат допълнително до линията на бедност разликата между размера на личната пенсия и линията на бедност от системата на социалното подпомагане с подоходен критерий. Тоест ако отговаря на условията за социално подпомагане, тогава ще получи тези пари. Само, че внимателният преглед на представения бюджет показва, че в Агенцията за социално подпомагане няма допълнителен ресурс”, каза още д-р Адемов.   

Водещи новини

Още новини