Надежда Йорданова: Живеем в объркана държава, смяната на Гешев ще бъде само първата и най-малка крачка

БНТ
share

Когато държавните органи започнат да си комуникират с престрелки през медиите и с пресконференции, това е объркана държава. Това вреди на всички ни, защото руши държавността. Институциите трябва да говорят преди всичко чрез своите правомощия и процедури. Това заяви в интервю за "Панорама" по БНТ министърът на правосъдиено Надежда Йорданова.

,,Не бих нарекла тази ситуация като война на институциите, но демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава. Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите'', допълни тя.

Министър Йорданова изрази увереност, че победата ще бъде постигната тогава, когато в обществото ни започне да се увеличава усещането за справедливост и подчерта, че смяната на главния прокурор е само първата и най-малка крачка.

Йорданова: В най-скоро време ще задействаме процедурата по искане на оставката на Гешев

Тя уточни, че при първия възможен момент ще сезира Висшия съдебен съвет да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор, но преди това трябва да бъде обнародвано решението на Конституционния съд.

Задължена съм по Конституция да сезирам ВСС. Не мога да си позволя да приема, че една законова процедура е обречена. ВСС ще бъде принуден да разгледа аргументите по същество, защото така ще отговори на теста, поставен от обществото дали ще се справи със своята отговорност. Очаквам всеки член на ВСС да постъпи професионално, обясни правосъдният министър.

Отстраняват главния прокурор с изменение в Конституцията

По темата със съдебната реформа Надежда Йорданова посочи, че промените трябва да вървят успоредно – задачите трябва да бъдат решени както на законодателно ниво, така и чрез промени в основния закон на страната.

Вярвам, че Народното събрание ще положи максимални усилия да постигне консенсус за конституционни промени. Трябва да работим за една справедлива съдебна система, подчерта министър Йорданова.

В заключение тя увери, че настоящото управляващо мнозинство има "решимост, готовност, кураж и гръбнак да предприеме всичко необходимо, за да се възвърне чувството за справедливост в обществото", но предупреди, че това ще бъде бавен процес.

Водещи новини

Още новини