Асен Василев: Бюджет 2022 е инвестиционен

Bulphoto, архив
share

 

Бюджет 2022 е инвестиционен. Основните параметри залагат двойно увеличение на капиталовите разходи- в образование, култура и спорт, както и социална програма. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, цитиран от DarikNews. 

"Друг важен елемент е, че във всяка една сфера въпросите, които Министерството на финансите питаше бяха как ще се инвестират средствата и какви ще бъдат резултатите. Нашата  амбиция е актуализацията на бюджета да бъде направен от нулата по този начин", подчерта той. По думите му това е отговорно отношение към всички граждани и фирми.

"Бюджетният дефицит е 2,1%. Разходите са увеличени значително, спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата", допълни министърът.

НА ЖИВО: Парламентът обсъжда бюджета на държавата за 2022 година

"Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е внос и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е предвиден за догодина от брутния вътрешен продукт, е по-малък от предходните. Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година", каза още Василев.

Водещи новини

Още новини