Мирчев: Трябва да се вземе решение с какъв коефициент ще се увеличава осигурителния доход

Булфото (архив)
share

Максималният осигурителен доход не е увеличаван от години. Това каза депутатът и заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Македония махна изцяло облагите върху компаниите в IT е сектора. Ирландия пък освободи IT компаниите от данъци. Максималният осигурителен доход има най-голямо въздействие върху IT компаниите. Искаме да има ясна предвидимост и разговор с IT компаниите за автоматичен механизъм, за коефициент, който да се спазва. Управлението на ГЕРБ не разбираше от IT бизнеса, но не му пречеха. Бяха го оставили да се развива. Големите инвеститори заобиколиха България, защото тук нямаше кой да отговори адекватно. Има западни компании, които идват в България с определена цел и нивото на заплащането е важно, уточни Мирчев. 

По думите му страната ни има иинтерес да привличаме компании. 

Мирчев обясни, че ще настоява максималният осигурителен доход в размер на 3 000 лв. да не се променя до 1 юли.

Министерството на финансите, комисията по бюджет и финанси, да разговаря с браншовете, които са най-силно под въздействието на максималния осигурителен доход и да вземат заедно решение с какъв коефициент да се увеличава автоматично той, за да може да не се налага в края на годината да се взима решение, каза още той.

Мирчев: Дали са 9 или 1 членовете на КЕВР няма значение - няма работещи регулатори в България

Според Мирчев в България не е имало работещ регулатор през последните 12 години.

Вчера дойде доклад от Европейска комисия за решение на стария КЕВР, с което се нарушава конкуренцията. Не се разрешава на компании на пазара на балансираща енергия да действат съвместно. Според ЕК това решение противоречи на правото на Европесйския съюз. КЕВР беше под силно политическо влияние и взема решение, което ограничава пазара.

Мирчев коментира, че от ЕК са предупредили, че решението на КЕВР ще доведе до увеличаване на цените на тока. 

Водещи новини

Още новини