Атанас Атанасов: България има нужда от цялостна енергийна стратегия

bulphoto (архив)
share

България има нужда от цялостна енергийна стратегия и това трябва да стои на вниманието не само на изпълнителната власт, заяви на пресконференция във Враца председателят на партия "Демократи за силна България" /ДСБ/ Атанас Атанасов.

Атанасов участва в заседание на Изпълнителния съвет на партията, което се състоя през почивните дни във Враца. В заседанието се включиха председателите на областните организации на ДСБ, народните представители, както новоназначени областни управители от квотата на коалиция "Демократична България-Обединение" и евродепутатът Радан Кънев.

Приоритетите на НС: Съдебна реформа, бюджет, ток

Председателят на ДСБ посочи в отговор на въпрос какво е отношението на политическата сила към изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", че експертите на партията сочат Козлодуй като мястото за изпълнението на такъв проект. Според него, въпросът също така е повече на възможности, а не на желание и затова трябва дългосрочна стратегия. Проблемите в енергетиката са сериозни, правителството на Борисов ги беше оставило на произвола на съдбата, досега по тях се е работило на парче, а трябва да се изработи решение след задълбочена дискусия с участието както на изпълнителната власт, така и на експертите и политиците, заяви Атанас Атанасов.

"Ако в този момент България произвежда достатъчно електроенергия, в близко бъдеще това няма да е така", допълни той, цитиран от БТА.

Атанасов отбеляза, че по време на заседанието, при обсъждането на текущата обстановка в страната, експерти са изнесли данни, че област Враца е сред шампионите по усвояване на европейски средства и в същото време с една от най-ниските инвестиционни активности в страната. Според него, това говори, че тук са изливани едни пари, но явно са отивали в някакви чекмеджета, без полза за икономиката и хората, и за това трябва да се търси отговорност. По време на заседанието на Изпълнителния съвет на ДСБ е взето решение за провеждането на отчетно-изборно събрание на партията на 2 февруари тази година.

Атанас Атанасов обясни, че мандатът му като председател и този на ръководството на партията е изтекъл още през юли миналата година.

Водещи новини

Още новини