МС назначи 9 областни управители, Лена Бориславова коментира Пламен Георгиев и Северна Македония

Novini.bg
share

На брифинг след заседанието на Министерски съвет началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова съобщи, че е взето решение рамката на COVID мерките в сектора на туризма да бъде приведена в съответствие с максимално позволените помощи и европейската рамка в тази сфера, предаде репортер на Novini.bg.

По този начин мерките бяха увеличени от таван 1,8 млн. евро на 2,3 млн. евро и удължени до 30 юни 2022 г., добави тя.

На следващо място бяха избрани областни управители в някои области, като част от процеса, предвиден в законодателството, а именно областните управители като част от политическия кабинет да бъдат инструментите и механизмите на новите политики и на ключовите реформи, които новото правителство възнамерява да реализира в различни места в страната. Този процес следва залегналите параметри в коалиционното споразумение между четиримата коалиционни партньори, заяви Бориславова.

Тя уточни, че на днешното заседание на кабинета са назначени девет областни управители - в областите Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Пловдив, Добрич, Смолян, София-област и Хасково.  Всички те са от квотите на БСП и "Демократична България". През следващите дни и останалите области ще имат нови губернатори от другите две политически сили в коалицията – "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ".

Лена Бориславоа коментира и освобождаването на г-н Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия. Това е политическо назначение от 2019 г. То беше съпроводено с широко обществено недоволство както в България, така и в българската диаспора в Кралство Испания. За да покажем, че е редно политическите назначения да бъдат свеждани до минимум и България във вътрешен и в международен план да бъде представлявана и управлявана от хора, които имат най-добрите качества за съответната позиция, бе предложена тази промяна, посочи началникът на кабинета на министър-председателя.

Информацията, с която разполагаме от Министерството на външните работи, показва че политическата квота, която би трябвало да се излъчва по закон, е превишена от предишните редовни правителства. Това е едно от основанията за вземане на мерки за ограничаване на броя на политическите назначения - те да бъдат сведени в рамнките на закона. Дали ще бъде извършена цялостна промяна или преоценка на начначенията, на този етап това не е обсъждано, отбеляза Бориславова.

В отговор на въпрос тя каза, че позицията на правителството е, че българската позиция за членството на Северна Македония в Европейския съюз ще продължи да бъде добре защитена и аргументирана, но освен това ще бъде надградена. Ние протягаме ръка към това да започне един наистина конструктивен диалог, надграждаме съществуващата рамка с предложение за сформиране на пет работни комисии, каза още Лена Бориславова.

Тя добави, че именно подготовката и организирането на този процес е бил и поводът за посещението в Скопие на външнополитическия съветник на премиера Кирил Петков - Весела Чернева, осъществено на 2 януари.

Петков обяви край на политическите назначения: Отзоваваме Пламен Георгиев от Валенсия

Водещи новини

Още новини