Зам.-председателят на "Възраждане": Внесохме първия си законопроект в НС, той е за смяна на главния прокурор

share

На консултациите при президента Румен Радев разбрахме, че и следващото правителство ще се придържа към настоящите противоепидемични мерки, които според нас са противоконституционни.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ зам.-председателят на партия „Възраждане“ Петър Петров. Той беше категоричен, че няма да подкрепят новия кабинет, ако ако той застане зад носенето на маски и задължението за зелен сертификат, както и ако не са на тяхното мнение относно Северна Македония и въвеждането на еврото.  Относно изискването депутатите да ходят на работа в парламента със зелен сертификат, Петров обясни, че освен тях, „против“ са били още от „Има такъв народ“ и БСП.

Костадинов разкри ще подкрепят ли кабинет на ПП и обяви: Идеята за "зелен сертификат" в НС е провокация срещу нас

„Възраждане“ вече вкараха първия си законопроект в деловодството на Народното събрание, който е за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев от поста му. „Той създава механизми за отстраняването от поста му. Най-общо това може да се извърши от Пленума на Висшия съдебен съвет при тежко дисциплинарно нарушение или при дисциплинарно производство“, каза той и допълни, че механизмът ще важи и за ръководителите на върховните съдилища. 

Зам.-председателят на НС Цончо Ганев: Започваме да се борим за премахването на зеления сертификат

Петров коментира, че „Възраждане“ са били обект на прокурорска репресия. „Заведе се съдебен иска за заличаването на партията, съдът отхвърли това искане. Прокуратурата изхарчи около 1 млн. лв., за да разследва активистите на „Възраждане“. Това се случи точно по време на парламентарни избори“. Попитан кой има интерес да бъде закрита партията, Петров каза: „Всички са срещу „Възраждане“, даже партиите, които не са в парламента и се определяха като носители на родолюбивия вот“.  Той беше категоричен, че проблемът с главния прокурор не е личен, а заради съмненията в безпристрастното разследване на държавния орган.

Водещи новини

Още новини