"Файненшъл таймс": Българите дадоха неочакван тласък на нова центристка сила

Булфото (архив)
share

"Нова центристка партия прави пробив на изборите". С това заглавие британският в. "Файненшъл таймс" публикува днес репортаж, посветен на изборите в България. Авторът отбелязва, че лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са възпитаници на Харвард и са изградили репутацията си като министри в служебното правителство.

На вчерашните избори българите дадоха неочакван изборен тласък на новата центристка политическа сила, която може да сложи край на политическата безизходица, която почти напълно парализира управлението в балканската държава и през последните седмици я остави изложена на най-смъртоносната вълна на коронавирус, пише още изданието.

При 42,85% обработени протоколи: ПП запазват първото си място с 25.97%, а двойката Радев - Йотова са с 49.45%

След третите парламентарни избори в страната през тази година екзит половете показват, че ПП събира около една четвърт от гласовете - почти колкото десноцентристката партия ГЕРБ на Бойко Борисов, пише преди няколко часа изданието и припомня, че бившият премиер е бил свален през април след нарастващите народни протести срещу корупцията по време на повече от десетте му години на власт.

През април т.нар. протестни партии и традиционни опозиционни сили не успяха да се договорят за коалиция, а нови формации като "Има такъв народ" на чалга певеца Слави Трифонов, не успяха да сформират правителство и след победата си на изборите през юли.

Бедната седеммилионна държава от ЕС се бори да повиши най-ниския процент на ваксинирани срещу коронавирус в блока, но все още по-малко от една трета от българите са напълно ваксинирани, а новата вълна от варианта Делта доведе до най-голяма смъртност в света, пише британския вестник.

Това даде допълнителен тласък на ПП, основана от възпитаниците на Харвард Кирил Петков и Асен Василев, които бяха в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, и си създадоха добро име с решителни действия, особено срещу корупцията, констатира "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Докато партия ГЕРБ е отбягвана от повечето други партии, ПП има няколко потенциални коалиционни партньори, включително либералната "Демократична България", популистката "Има такъв народ" и социалистическата партия. Ако се обединят, партиите ще имат парламентарно мнозинство от около 55 процента, показват резултатите от екзит пол изследванията, пише британският вестник.

Настимир Ананиев: Имахме дела преди думите

"Файненшъл таймс" припомня казаното от Петков за вестника преди гласуването, че ПП е провела предварителни дискусии с някои от другите политически сили. Докато с "Демократична България" беше лесно, другите може да е по-трудно да бъдат привлечени в коалиция, цитира вестника оценката на Петков. На предизборно събитие в центъра на София той каза, че по принцип ПП може да работи или с ИТН, или със социалистите, но при две условия - смяна на главния прокурор и създаването на силна агенция за борба с корупцията.

"Искам през следващите четири години да станем успешен пример за това как малка държава изкоренява корупцията за свръх кратко време", припомня изявлението му "Файненшъл таймс".

Водещи новини

Още новини