Борисов: Българите имат право на храм, в който да изповядват вярата си

share

Министър-председателят Бойко Борисов беше гост на освещаването на първия постоянно действащ български православен храм в Португалия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Литургията и церемонията в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в предградието на Лисабон Линда-а-Веля се състояха на един от най-големите християнски празници – Петдесетница, и събраха не само представителите на българската православна община в Лисабон, но и православни от други националности, които живеят постоянно в страната. Храмът е предоставен за ползване от Португалската католическа църква и е реконструиран по православния канон със средства от българското правителство. За ремонта, обзавеждането и оборудването му са предоставени 26 хил. евро. Днес премиерът и министърът на културата Вежди Рашидов дариха храма с икони и църковна утвар. Горд съм, че българската общност в Португалия получи свой храм, заяви Рашидов по повода.

„Специално благодаря на кмета Карлос Морейра, на кардинал дон Поликарпо, на португалското правителство за това, че дадоха възможност да имаме тази прекрасна църква, да я ремонтираме, да я приготвим и всички българи, които са далеко от родината, да изповядват вярата си и да изпълняват църковните си ритуали – ето, вчера са започнали с две кръщенета. Всички българи имат право на храм, в който да се черкуват”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Редица храмове в България се ремонтират, редица храмове се издигат из основи благодарение на Вашето високоотговорно съзнание за ролята и мястото на Българската православна църква в българския живот и на всеки един българин”, обърна се към премиера Борисов епископ Антоний, митрополит на Средната и Западноевропейската епархия. „Благодаря Ви затова, защото зная, че Вие го правите с дълбока вяра и убеждение, с високото съзнание за общата мисия на църква и държава”, посочи той.
След литургията повече от час министър-председателят разговаря със сънародниците ни в Португалия. Те се интересуваха от случващото се в България и заявиха готовността си скоро да се върнат да живеят и работят в родината. Премиерът Борисов им разказа за всички инициативи, започнати от правителството – строителството на пътища, инвестиране във високи технологии, в културен и исторически туризъм, за борбата с корупцията по високите етажи, които определят развитието на България като успешна държава. „Началото беше много трудно, но вече набираме скорост и усвояването на еврофондовете е най-добрият критерий за това – сега на 23%, в края на годината ще е 45%, а в края на мандата следващата година ще е 85 процента”, посочи той и каза, че тези успехи привличат обратно в родината вече много български специалисти, работили в чужбина.

Посещението на министър-председателя в Португалия продължава утре със срещи с президента Анибал Кавако Силва и с премиера Педро Пасош Коельо. Преди това българският правителствен ръководител ще бъде приет от кардинал-патриарха на Португалия дон Жузе да Круж Поликарпо, който имаше решаваща роля за получаването на българския храм в Лисабон.

Водещи новини

Още новини