Стефан Янев: Създаваме Секретариат на Съвета по сигурността към МС, понеже такъв досега не е имало

Novini.bg
share

Беше отчетено свършеното до момента от Министерството на вътрешните работи по отношение на усилията спрямо мигрантския натиск през август и началото на септември. Бяха оценени мерките и това, което е направено, включително и координацията с Министерството на отбраната от гледна точка на тяхно бъдещо участие при необходимост. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в изявление пред медиите след свикания от него Съвет по сигурността, предаде репортер на Novini.bg

,,Координацията я има, съответните структури си взаимодействат, поддържат взаимна информираност. предстоят и допълнителни действия, едното от които е, че приготвяме проект на решение на Министерски съвет, така че тази смесена отговорност по отношение на граничната ограда да премине изцяло в ръцете на МВР и по-точно в ГД "Гранична полиция". Така, освен охраната, да се грижат и за поддръжката на съоръженията и съпътстващата инфраструктура, включително и самите системи за наблюдение, информационни сензори и всичко останало, за да бъде централизирано това управление.

Започна Съветът по сигурност при премиера Янев

,,Говорихме и за необходимостта от изграждането на допълнителна и техническа инфраструктура за бърза обмяна на информация и осведоменост между всички заинтересовани страни'', допълни Янев.

Следващата седмица сме готови да внесем предложение за постановление на Министерски съвет за създаване на Секретариат на Съвета по сигурност. Той ще функционира в рамките на Министерски съвет. Числеността и задълженията му са определени, допълни той, като уточни, че ще отнеме технологично време, докато служителите в него бъдат назначени.

Стефан Янев добави, че на следващото правителствено заседание ще бъде внесено и предложение за създаване на механизъм за временно командироване на специалисти от МВР, МО и службите за сигурност така, че до края на 2021 г. те да могат да изпълняват задълженията на специалистите от Съвета по сигурност.

,,Очакването е, че в началото на следващата година този съвет да функционира пълноценно'', посочи още служебният министър-председател.

Той информира също така, че са били приети и вътрешни правила за организиране и провеждане на заседанията на Съвета по сигурност.

Водещи новини

Още новини