Комисията на Хаджигенов показа брутално полицейско насилие над протестиращи

Novini.bg
share

На извънредно открито заседание на Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани бяха показани откъси от записи от охранителните камери под колоните на Министерски съвет, направени по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г, предаде репортер на Novini.bg.

Видеоматериалите, укривани от властите в продължение на повече от една година, включително от два съдебни състава, показват действия на прекомерно полицейско насилие срещу протестиращи граждани.

Ако тези хора бяха военнопленнции, подобно държание спрямо тях би било нарушение на Женевската концепция. Такова прикриване на доказателства за престъпления е престъпление само по себе си, каза председателят на Комисията Николай Хадижгенов. 

Непредизвиканият побой показва характера на предишната власт или поне на МВР. Виждаме диктаторския и тоталитарен уколн протестът да бъде подчинен с побой, най-буйните хора да бъдат респектирани с насилие, което не бива никога повече да бъде допускано в България. Никой повече не бива да дпуска полицейските органи да се ползват за нищо друго, освен охраняването на законите и реда в държавата, заяви депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Димитър Делчев.

Комисията на Хаджигенов с призив към гражданите да предоставят записи и материали от протестите

Водещи новини

Още новини